fallback

Унгария обяви извънредно положение за цялата си територия

Будапеща мобилизира още 1500 войници по границите си

17:19 | 09.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шандор Пинтер. Снимка: архив Ройтерс

След като от полунощ няколко страни от т. нар. балкански маршрут – Словения, Хърватска, Сърбия и Македония, затвори границите си за бежанците, освен по правилата на Шенген, сега на решението реагира и Унгария.

По време на извънредна пресконференция вътрешният министър Шандор Пинтер обяви, че правителството обяв ява извънредно положение за цялата територия на страната. „Заради миграцията обявяваме налагането на извънредно положение“, предава Ройтерс. 

Това било нужно условие, за да се мобилизират допълнително още 1500 войници. „Унгария възнамерява да засили защитата на границите си“, поясни министърът. Полицията и армията трябва да подсилят защитата, според Пинтер като превантивна мярка. По думите му реакцията на бежанците, които се струпват в директните съседи на Унгария, не може да бъде предугадена.

Той добави, че Словения, Хърватия и Сърбия са предприели мерки с цел да ограничат броя на мигрантите, получаващи позволение да преминават през техните граници. Пинтер каза още, че унгарската страна също така извършва приготовления по границата си с Румъния, за да бъде в състояние, ако се наложи, да издигне ограда там в рамките на десет дни.

Унгария вече построи преградни съоръжения по границите си със Сърбия и Хърватия.

Всичко за кризата с бежанците в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още