fallback

Европейските борси приключиха на червено въпреки поскъпването на петрола

Банковият сектор отново се оказа на фокус, приключвайки с над 2% надолу

19:11 | 07.03.16 г.

Европейските пазари увеличиха загубите си в понеделник въпреки стабилното възстановяване на цените на петрола. В същото време инвеститорите осмислят последните корпоративни новини и новите икономически цели на Китай, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 отчете спад от 0,8% като почти всички сектори се оказаха на червено.

Лондонският FTSE, френският САС и германският DAX също завършиха с между 0,9% и 1% по-надолу.

Цената на петрола продължи възхода си в понеделник, като петролът сорт Брент на европейските борси се търгуваше около 39,25 долара за барел, което подкрепи акциите в сектора. Цената се повишава заради продължаващото затягане на предлагането, подобряващите се глобални перспективи и убежденията във възстановяване на пазара. Американският суров петрол се търгуваше за около 36,50 долара за барел.

Акциите на крайбрежната сондажна компания Seadrill поскъпнаха с над 50%, след като главният ѝ изпълнителен директор заяви, че продаващите на къси позиции започват да се паникьосват заради възможността плана за рефинансиране на компанията да успее, съобщава Ройтерс.

Акциите на Saipem и Subsea 7 скочиха, но много петролни компании приключиха на червено, включително ВР със спад от 2% и Shell - с над 1%.

Банковият сектор отново бе на фокус в понеделник, завършвайки с понижение от над 2%. Германската Commerzbank се търгуваше с лек спад, след като определи ръководителя на банкирането си на дребно Мартин Цилке за главен изпълнителен директор от 1 май.

Акциите на британския кредитор Barclays поевтиняха с почти 2%, след като Deutsche Bank намали оценката си за акциите ѝ от „buy“ на „hold“.

Няколко италиански банки се оказаха под натиск в понеделник заради продължаващите опасения около портфолиото с необслужвани заеми, държани от кредиторите. Banco Popolare и Intesa Sanpaolo се търгуваха със сериозен спад.

Акциите на EDF потънаха до дъното спрямо останалите европейски бенчмарки, след като главният финансов директор Томас Пикемал подаде оставка заради несъгласие по проект за изграждане на нови ядрени реактори в Обединеното кралство. Акциите се сринаха с 7%.

Цената на акциите на застрахователя Old Mutual обаче скочи с над 6%. Компанията заяви, че обмисля всички опции за стратегически преглед след репортаж на Sky News за раздяла на дружеството на стойност 9 млрд. паунда (12,7 млрд. долара).

Акциите на хотелските групи Accor и Intercontinental Hotels Group се търгуваха със сериозни понижения, след като Citi намали оценката си и за двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още