fallback

Меркел: Не оставихме Гърция в еврозоната, за да я изоставим в хаоса с бежанците

Германия започва да обръща курса и може и да подкрепи смекчаване на условията по спасителната програма за страната

12:11 | 29.02.16 г. 32

"Не оставихме Гърция в еврозоната, само за да я изоставим сега с многобройните й проблеми". Това коментира германският канцлер Ангела Меркел в интервю за обществената германска телевизия ARD по повод хаоса с бежанската криза в южната ни съседка.

Според германския канцлер Атина се нуждае от европейската подкрепа, за да се справи с мигрантската вълна и ще направи всичко по силите си, за да остави границите отворени.

Борбата на Меркел всъщност е насочена към опазването на ЕС в неговата цялост, допълва Bloomberg. От фрагментацията на Съюза сериозно ще пострада германската икономика. Затова и страната ще се опита да опази целостта му.

Намек в тази насока направи и финансовият министър Волфганг Шойбле, коментирайки, че Германия може да се съгласи със смекчаване на условията по третата спасителна програма на страната. Шойбле беше един от най-яростните критици на гръцките власти и през миналото лято работеше активно за временното замразяване на членството на Гърция в еврозоната. 

Темата за бежанците ще бъде отново обсъдена по време на среща на лидерите на ЕС и на Турция в Брюксел, насрочена за 7 март. В ход вече е и операцията на НАТО срещу нелегалния трафик на хора в Егейско море.

Очакванията на гръцкия министър на миграцията Янис Музалас са, че тя значително ще намали потока от мигранти към страната – с около 70%, пише в. „Катимерини“. Затворените граници обаче ще оставят в „капана на Гърция“ около 70 хил. бежанци още в рамките на следващите няколко седмици.

Междувременно в Атина отново пристигна техническия преговорен екип на „четворката“ кредитори на страната. Преговорите обаче буксуват, а въпреки заявките правителството на Алексис Ципрас още не е внесло официално и предложението си за пенсионна реформа, което по предварителни очаквания дори трябваше вече да е гласувано от парламента. 

Гръцките власти на няколко пъти вече намекнаха, че ще поискат известно облекчаване на условията заради бежанската вълна, която вече предизвиква и сериозни разходи за хазната. Според някои изчисления Гърция ще похарчи около 500 млн. евро за решаване на проблема през тази година. А ако границите по Балканския маршрут бъдат затворени – необходимата сума ще бъде поне 600 млн. евро.

Според Международния валутен фонд обаче става въпрос за разходи в размер от не повече от 250 – 300 млн. евро.

Гърция вече е поискала и помощ от европейските си партньори, за да се справи с кризата в момента, стана ясно още от думите на Янис Музалас. Каква точно е тя и в какъв размер, той не уточни. Официално гръцкото правителство обаче коментира пред Ройтерс, че са поискали допълнително палатки, спални чували и транспортни средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още