fallback

Дейвид Камерън: Великобритания извън ЕС - хазартната стъпка на века

Британският премиер прикани привържениците на Brexit да признаят рисковете

13:28 | 28.02.16 г. 14

Британският премиер Дейвид Камерън предизвика привържениците на Brexit да признаят "рисковете", до които би довело евентуално излизане на кралството от ЕС в светлината на дебатите по въпроса, които се очаква да приключат през юни с референдум, предава Франс прес.

В статия, поместена днес във в. "Дейли телеграф", Камерън нарича евентуалното напускане на ЕС "хазартната стъпка на века", пише БТА.

Премиерът Дейвид Камерън свика референдума за оставане на Великобритания в рамките на ЕС на 23 юни, след като постигна сделка с европейските лидери. Британският министър-председател води кампания „за“ оставането на страната в ЕС. 

"Щом поискаш от онези, които водят кампания за излизане от ЕС, да представят проект на бъдещето на страната извън общността, те стават крайно неясни", отбелязва премиерът. И добавя: "Това, което те предлагат днес, е да скочим в тъмното".

"Не е достатъчно само да твърдиш, че всичко ще бъде наред, щом на карта са заложени работни места и бъдещето на страната ни", подчертава той.

Камерън отхвърля и довода, че Обединеното кралство щяло да запази достъпа си до единния пазар и след като напусне ЕС. "Изобщо не се съмнявам, че ако излезем (от ЕС), ще ни е сигурна само несигурността. Много са рисковете, ако напуснем Европа", посочва Камерън.

Дискусиите "за" и "против" излизането от ЕС са в разгара си, откакто британският премиер получи миналата седмица отстъпки от европейските партньори на Лондон. 

Вчера Камерън беше подкрепен единодушно от финансовите шефове на Г-20. На среща в Шанхай те изтъкнаха, че "шокът от евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС", е сред рисковите фактори за възстановяването на икономиката в световен мащаб.

Харизматичният кмет на Лондон - консерваторът Борис Джонсън, повел борба за излизане от ЕС, обвини вчера опонентите си, че "преувеличават рисковете".

"Обединеното кралство може да има много голямо бъдеще - с по-динамична икономика и по-щастливо население", заяви той за в. "Таймс".

Още по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:59 | 02.09.22 г.
fallback