fallback

Червена вълна заля европейските борси

Поредният спад на цените на петрола се отрази негативно на пазарите

19:13 | 23.02.16 г. 1

Остър спад на цените на петрола и металите изведе европейските борси на тъмно червено във вторник, докато инвеститорите следяха последните финансови отчети, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори около рекордно ниски нива, финиширайки с 1,2% надолу, като почти всички сектори завършиха на червено.

Всички основни европейски борси се представиха зле, като лондонският индекс FTSE 100 потъна с 1,3% заради спада в миннодобивния сектор. Френският индекс САС също отбеляза понижение от 1,35%, а германският DAX – от 1,5%.

По-ниските цени на петрола, които са водещ фактор за инвеститорите тази година, определиха настроенията през деня. Въпреки по-ранните ръстове цените на суровия петрол се оказаха под натиск по време на сесията заради съмненията дали евентуално замразяване на производството наистина ще има положително въздействие върху свръхзасищането.

Американският суров петрол се срина с 5% до около 31,70 долара за барел, след като саудитският петролен министър Али ал-Наими изключи възможността за намаляване на производството. Международният бенчмарк Брент също потъна с над 4%, като последно се търгуваше за около 33,16 долара, въпреки че по-рано поскъпна до над 34 долара за барел.

Петролният и газовият сектор затвори с над 2% по-ниско като акциите на BP и Royal Dutch Shell потънаха с повече от 3%, a Total финишира с 2,5% надолу.

Борсите в Германия бяха ударени от последното проучване на бизнес климата от Ifo Institute, което показа, че настроенията през февруари са се понижили. Компаниите за комунални услуги E.ON и RWE останаха на дъното на бенчмарка с по над 2% спад.

ВНР обяви, че намалява дивидента си с 75%, след като във вторник световната миннодобивна компания отбеляза първата си загуба от над 16 години. Акциите на BHP Billiton бяха сред най-лошо представилите се в индекса STOXX 600, поевтинявайки с над 4%.

Новините от ВНР и спадът на цените на металите доведоха до поевтиняване на други акции, включително тези на Antofagasta и Anglo American с по над 3%.

Акциите на Danone се търгуваха обаче с ръст от 4,5%, след като френската група за хранителни продукти отчете ръст на продажбите от разработените магазини между 3% и 5%.

Акциите на Deutsche Boerse скочиха с 6% след новината, че пазарът планира сливане с London Stock Exchange, създавайки по-голям европейски борсов оператор. Акциите на LSE също поскъпнаха с над 16%.

Междувременно Swiss Re отчете ръст на нетната печалба от 31% за 2015 г. и обяви, че главният изпълнителен директор Мишел Лис ще се пенсионира, като на негово място от 1 юли ще застане ръководителят на бизнеса за презастраховане. Акциите на компанията поевтиняха с 1,5%.

Строителният предприемач Persimmon отчете повишение на цената на акциите си от 5%, след като съобщи за силен ръст на печалбата преди данъците.

Основната печалба преди данъците на Standard Chartered пък се е сринала с 84%, което доведе до поевтиняване на акциите на компанията с около 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още