fallback

Турция обвини кюрдите за атентата в Анкара

Втори взрив в четвъртък уби поне шестима войници в Диарбекир

12:15 | 18.02.16 г. 7
Автор - снимка
Създател

Убийственият атентат в сряда вечер в турската столица Анкара, при който загинаха 28 души, е бил извършен от забранената партия на прокюрдските бойци ПКК и сирийски кюрди, смята премиерът на страната Ахмет Давутоглу. По-конкретно ставало дума за сириец, който се е самовзривил в колата си, пояснява министър-председателят. След атентата, при който бяха ранени и над 60 души, са били арестувани деветима заподозрени, предава Ройтерс. 

Според Давутоглу извършителите са от въоръжените Отряди за защита на народа на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз. Те са действали в сътрудничество с терористи в Турция от Кюрдската работническа партия, добави той.

Според съобщения в медиите нападението е било извършено от кюрд от Сирия. Става дума за мъж, който е пристигнал като бежанец в Турция и е поддържал близки отношения с кюрдска милиция в Сирия, пишат няколко вестника в четвъртък, като се позовават на полицията. Той е управлявал колата бомба и е бил убит при експлозията. „Става дума за атака над цялата нация“, заяви в телевизионно обръщение Давутоглу. 

Турският вестник Yeni Safak, считан за близък до правителството в Анкара, твърди, че извършителят на атентата е сирийският бежанец Салих Некар. Изданието не посочва източника си на информация, но допълва, че нападателят е идентифициран по пръстовите отпечатъци, които са му снети при влизането в Турция. Автомобилът, който Некар взривил, бил нает преди около две седмици в Измир в Западна Турция.

Междувременно в четвъртък в югоизточната част на страната отново с кола бомба бе атакуван нов военен конвой, предаде Ройтерс. Експлозията, при която има поне шест жертви, е станала на път, който свързва Диарбекир с областта Лице. Югоизточна Турция често е арена на ожесточени сблъсъци между кюрдите и турската армия. 

От съображения за сигурност турските власти наложиха „медийно мълчание“ за атентата, което обаче не се отнася до официалните съобщения на властите. Прокюрдската опозиционна партия  Народнодемократичната партия (HDP) на Селяхаттин Демирташ, която е обвинявана в тесни връзки с ПКК, също осъди атентата.

През януари бе извършен атентат и в Истанбул, при който загинаха десетки чуждестранни туристи, предимно от Германия. 

Продължилото повече от две години трайно прекратяване на огъня между ПКК и турското правителство бе прекратено през юли, като оттогава конфликтът постоянно ескалира.

Самоделни бомби в столицата Анкара убиха повече от 100 души през октомври при нападение, за което се обвиняват членове на „Ислямска държава“. Това бе най-кървавият терористичен акт в историята на Турция.

През изминалите месеци турските сили за сигурност многократно бяха обект на атаки от страна на забранената ПКК, особено в югоизточната част на страната. През септември 16 войници бяха убити при нападение на ПКК в Югоизточна Турция. От средата на декември армията извършва офанзива срещу бойци на ПКК, които са се укрепили в градове предимно в населената от кюрди югоизточна Турция. В няколко района  е въведен вечерен час. Наскоро армията разшири настъплението си към град Идил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още