fallback

Европейските фондови пазари приветстваха стабилизирането на цената на петрола

"Черното злато" напредва след информацията, че Иран ще си сътрудничи с ОПЕК и страните извън картела

19:25 | 17.02.16 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на европейските фондови борси приключиха сесията с ръстове след стабилизирането на цените на петрола, предаде CNBC. Ръстове записа и минният сектор, а по-късно днес ще бъде разпространена и стенограмата от последното заседание на Федералния резерв.

Инвеститорите очакват повече подробности от институцията относно плановете за основния лихвен процент през следващите месеци.

Петролните пазари реагираха на новината, че ОПЕК разговаря с Иран за добива на петрол. Техеран направи забележителен завой в позицията си - министърът на петрола заяви, че страната може да си сътрудничи със страни от картела и извън него с цел стабилизиране на цената на петрола.

Доскоро Иран настояваше, че не планира отново да ограничава добива си, особено сега - след падането на санкциите на Запада.

В резултат на промяната обаче лекият суров петрол поскъпна с 4,5% до цена от малко над 30 долара за барел около затварянето на европейската търговия. Сортът Brent се търгуваше за почти 34 долара за барел, което е повишение от над 5 на сто.

С възстановянето на петролните пазари поскъпнаха и акциите на редица компании в сектора. Total успя да преодолее първоначалните загуби и финишира с ръст на цената на книжата си от 1,5 на сто до 39,345 евро за брой.

Паневропейският Stoxx Europe 600 затвори сесията на ниво от 328,77 пункта или ръст от 2,62 на сто. За германския DAX увеличението е в рамките на 2,65% до ниво 9 377,21 пункта.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, прескочи психологическата граница от 6 000 пункта днес. Денят приключи с ръст от 2,87 на сто до ниво от 6 030,32 пункта.

С почти 3% пък напредна френският САС 40. Денят приключи при ниво от 4 233,47 пункта за индекса. Подкрепа на стойността му оказа търговията с акции на Credit Agricole, чиито акции поскъпнаха с почти 14% до 9,55 евро за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:46 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още