fallback

Brexit може да забави икономическия ръст във Великобритания с 0,5 пункта годишно

Европейската инженерна асоциация дава една от най-песимистичните прогнози за последиците от евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС

10:50 | 16.02.16 г. 5

Понижената търговия и по-слабото индустриално производство ще забавят икономическия ръст във Великобритания с 0,5 процентни пункта годишно в следващите 15 години, ако страната напусне Европейския съюз. Това заяви Европейската инженерна асоциация (CEEMET), цитирана от агенция Ройтерс.

Организацията, базирана в Брюксел, представлява 200 хил. компании от производствения сектор и дава една от най-песимистичните прогнозе за последиците от евентуално излизане на Обединеното кралство от ЕС (добило популярност като Brexit - бел. ред.). 

Премиерът Дейвид Камерън иска тази седмица на срещата на върха на ЕС да постигне споразумение за предоговаряне на отношенията между Лондон и Брюксел. Ако се стигне до такава сделка, се очаква през юни тази година да бъде проведен референдум за еврочленството на Обединеното кралство.

Според Фредерик Гонанд, професор в университета Пари-Дофин, британската икономика може да се свие с над 7% през идните 15 години при евентуален Brexit. “Последиците може да са още по-големи, тъй като анализите се фокусират над индустриалния сектор и не взимат предвид влиянието над финансовия сектор и услугите”, допълва Гонанд, който е и един от авторите на доклада на CEEMET. Ройтерс посочва, че секторът на услугите формира около 80% от британската икономика.

Според френската банка Societe General евентуален Brexit би забавил икономическия ръст на Обединеното кралство с 0,5-1 процентни пункта годишно през следващите 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още