fallback

Туск: Преговорите за оставане на Великобритания в съюза са в критичен момент

Според председателя на Европейския съвет опасността от разпадане на ЕС е реална

21:48 | 15.02.16 г. 11

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че срещата на високо равнище на Европейския съюз (ЕС) в четвъртък ще бъде решаваща за бъдещето на блока и че преговорите за оставане на Великобритания в съюза са в критичен момент, предаде Ройтерс.

Туск каза, че опасността от разпадане е реална и че преговорите за Великобритания трябва да се водят внимателно.

"След днешните си разговори с президента (на Румъния) Клаус Йоханис, премиера Дейвид Камерън и президента Оланд и преди утре да се срещна с премиера Ципрас, премиера Соботка и канцлера Меркел, мога да кажа само едно - това е критичен момент", каза Туск пред журналисти след среща в Букурещ с румънския президент.

"Крайно време е да започнем да се вслушваме в аргументите си повече. Опасността от разпадане е реална, защото този процес наистина е много деликатен и трябва да се пипа внимателно. Онова, което се счупи, не може да бъде поправено."

Туск заяви, че членството на Великобритания е заложено на карта. "На карта е заложено също бъдещето на нашия Европейски съюз, където всички ние трябва да решаваме заедно и където не можем и няма да правим компромиси с европейските ценности", допълни Туск.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
fallback