fallback

Европейската борсова драма минава в нов етап*

Dax изгуби 300 пункта наведнъж, инвеститорите са като във влакчета на ужаса, коментира пазарен анализатор

12:36 | 11.02.16 г. 18
Автор - снимка
Създател

Основните индекси на водещите европейски фондови борси не успяха да задържат възходящата си тенденция от закриването вчера и се понижиха в началото на днешната търговия, следвайки спада на повечето азиатски борси днес по-рано, предаде Bloomberg.

Водещият германски индекс DAX загуби цели 300 пункта в сутрешната сесия (3,3%) до от 8708 пункта след отчетения днес пореден спад на котировките на петрола. Най-сериозен срив отчитат акциите на най-голямата германска банка Deutsche Bank, които се сриват с над 6 на сто. Книжата на Commerzbank са надолу с 5,72 на сто. В сряда силен ръст на акциите на двата кредитора помогнаха на германския бенчмарк да приключи сесията на зелено. В понеделник  DAX загуби 3,3 на сто от стойността си, а в във вторник – 1,1 на сто. В сряда бе отчетен ръст от 1,6%. 

В Париж САС 40 се понижи с 1,75 на сто до 3990,33 пункта, минавайки отново под символичния праг от 4000 пункта.

 

Бих искал да кажа на някои мои приятели, че Федералния резерв нямат мандат за конкретно ниво на S&P или DJ. Колкото и ...

Публикувахте от Bisser Manolov в 11 февруари 2016 г.

Лондонският индекс FTSE-100 изгуби 1,16 на сто и спадна до 5606,29 пункта.

"Низходящата спирала на международните фондови пазари продължава да се върти. И дори по-зле - ерозията на курсовете в САЩ, Азия и Европа постоянно се усилва", коментира пред германския Handelsblatt Андреас Пачиорек от CMC Markets.

Изказванията на председателя на Фед Джанет Йелън пред Конгреса за състоянието на икономиката бяха интерпретирани от Wall Street като доказателство за слабост. Паричната политика не следва зададения курс, призна Йелън и подхрани очакванията, че след първото повишение на основните лихви от почти 10 години американската централна банка няма да дава твърде силни обещания.

Инвеститорите предпочитат да залагат на сигурното, поясняват анализатори. Това в случая значи и покупки на държавни облигации на водещи икономики, например бундове.  „Европейският банков сектор страда и всеки на борсата го усеща. Това натоварва и DAX, но най-вече т. нар. кери трейд и падащите цени на петрола ерозират пазарите", казва Даниел Сауренц от Feingold Research. Той говори за „влакчета на ужаса". „Фондовите пазари са в първия си мечи пазар от фалита на Lehman и финансовата криза".

Секторният банков индекс Stoxx Europe Banks 600 се срива с 6,2 на сто. Акциите на Société Générale във Франция се обезценяват въпреки повишената с 12% печалба през четвъртото тримесечие на 2015 г. Главният ѝ изпълнителен директор Фредерик Удеа се опита да се противопостави на сривовете.

"Цари твърде силна нервност на фона на реалността", поясни той пред CNBC. Някои анализатори се опасяват от банкови трусове, подобни на тези преди осем години, които предизвикаха финансовата криза. Удеа е на друго мнение - "качеството на банковия сектор сега е много по-добро от това през 2008 г."

*Актуално към 12 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още