fallback

UBS отчете годишен ръст на нетната печалба от 79%

Банката обаче предупреди за трудности заради волатилните пазари, ниските лихвени проценти и силния швейцарски франк

12:47 | 02.02.16 г. 1

Швейцарската банка UBS във вторник обяви нетна печалба за 2015 г., която надмина очакванията на анализаторите. Банката обаче предупреди, че волатилните пазари, ниските лихвени проценти и силният швейцарски франк ще продължат да бъдат насрещни ветрове, съобщава CNBC.

Групата обяви ръст на нетната печалба от цели 79% до 6,2 млрд. швейц. франка, което е над консенсусната оценка, компилирана от Ройтерс, за 5,75 млрд. франка.

Четвъртото тримесечие е характеризирано от много ниски нива на активност от страна на клиентите и ясно изразено избягване на риска, казва групата.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти заяви, че последните диви движения на финансовите пазари са създали трудности за банката. „Това е онзи тип волатилност, която реално парализира много инвеститори“, каза той за CNBC. „Виждате голяма волатилност, която де факто повече плаши хората, отколкото да е конструктивен елемент на нашия бизнес“.

Чрез разумно управление на ресурсите и риска обаче Ермоти казва, че банката се е справила с трудностите. Клиентите са изключително щастливи с разпределението на активите си на този етап, казва той. „Те вярват, че основите все още са добри“.

Бизнесът за управление на благосъстоянието отчита най-добрата си годишна печалба преди данъци от 2008 г. насам, но новият нетен паричен отлив възлиза на 3,4 млрд. франка за тримесечието, което отразява значително намаляване на задлъжнялостта на клиентите.

Заради цените на петрола, които са на 12-годишно дъно, и банкрутът на някои по-малки компании нарастват опасенията за експозицията на банките към енергийния сектор. Ермоти казва, че експозицията на UBS към индустрията възлиза на около 6,1 млрд. франка. Над 50% от тези средства са в инвестиционен клас и са добре диверсифицирани, допълва той, като почти 90% са в Северна Америка.

„Чувстваме се доста комфортно с тази експозиция“, казва той.

Коментарите на Ермоти за тази година обаче са предпазливи. „Нашата прогноза за съжаление е доста постоянна през последните тримесечия. Виждам, че това сближаване на геополитически проблеми с макроикономически съображения все още налага много натиск върху настроенията на инвеститорите“.

Миналата година бе трудна за банките, които трябваше да се справят с ниски лихвени проценти и по-строги разпоредби, както и със значителна волатилност на пазарите.

Бордът на групата ще предложи да бъде изплатен пълен дивидент от 0,85 франка на акция на акционерите, което е над прогнозите на анализаторите за 0,81 франка на акция.

„Изпълняваме ангажиментите си (да плащаме поне 50% от нетната печалба на акционерите)“, казва Ермоти. За 2016 г. групата все още цели да увеличи обикновения си дивидент, казва той.

UBS заяви през третото тримесечие, че коригираната възвращаемост на материалните активи, внимателно следен показател за рентабилността, ще достигне 15% през 2017 г., което разочарова инвеститорите.

Ермоти заяви, че е доволен от почти 14-процентова възвращаемост по материалните активи за 2015 г., което е над целта на банката от 10%. „Разбира се, средата е трудна“, каза още той, добавяйки, че ще се опита да постигне целта още тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още