fallback

Червена вълна заля европейските борси в първия ден от седмицата

Новината за поредния спад на китайската производствена активност повлия негативно инвеститорите

19:15 | 01.02.16 г.

Европейските борси финишираха на червена територия в понеделник, след като поредният спад на китайската производствена активност и потъването на цените на петрола разтревожиха инвеститорите, коментира CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи с 0,3% надолу, като секторите отчетоха различни резултати.

Лондонският индекс FTSE 100 отбеляза спад от 0,4%, френският САС – от 0,6%, а германският DAX – от 0,5%.

Междувременно петролът продължава да държи инвеститорите на тръни, като цените му отново се понижиха след новините около Китай и след като източници от ОПЕК почти изцяло изключиха възможността за спешна среща за коригиране на продължителното свръхзасищане. В момента петролът сорт Брент се търгува с над 3,5% надолу до 34,60 долара за барел, а американският суров петрол – с над 1,50 долара по-малко до около 32 долара.

Няколко газови и петролни компании отчетоха сериозни спадове заради срива на цената на петрола, включително Seadrill, чиито акции потънаха с 7,5%. Междувременно Statoil обяви, че е придобил 15-процентов дял от поле на Total в Уругвай, което изпрати акциите на компанията на тъмно червено.

Финансовите отчети отново бяха на фокус. Акциите на ВТ поскъпнаха с 1,5%, след като компанията обяви ръст от 14% на коригираната печалба преди данъците за трите месеца до 31 декември.

Нискобюджетната авиокомпания Ryanair бе сред най-добре представилите се в Европа с ръст на акциите от 6%. Превозвачът обяви обратно изкупуване за 800 млн. евро и потвърди прогнозите си за годишната нетна печалба в горния край на диапазона.

Макар финландската Nokia да спечели патентен спор със Samsung акциите ѝ потънаха с 11%, тъй като инвеститорите бяха разочаровани от споразумението. Акциите на френската компания в сектора Alcatel-Lucent също се сринаха с 12%, с което стана най-лошо представилият се участник в Европа.

Акциите на италианския производител на очила Luxottica също поевтиняха с почти 6%, след като луксозната марка обяви, че трети главен изпълнителен директор напуска компанията в рамките на 17 месеца.

Акциите на Moeller Maersk поскъпнаха с 1%, след като Nomura повиши целевата цена на акциите ѝ.

Банковият сектор също бе на фокус. Julius Baer съобщи за спад на нетната печалба от две трети през 2015 г., до голяма степен заради регулации в САЩ. Акциите на компанията поевтиняха с над 3% след новината.

Испанската Bankia пък отчете почти 40% ръст на нетната си печалба за 2015 г. до 1,04 млрд. евро, което изстреля акциите на кредитора с 7% нагоре, преди да поевтинее малко.

Акциите на Banco Popolare също поскъпнаха с над 6%, след като главният изпълнителен директор заяви през уикенда, че очаква сделката за сливането с Banca Popolare de Milano скоро да приключи.

Междувременно най-големият кредитор в Европа HSBC замразява наемането на нови служители и заплатите в цял свят през 2016 г., съобщиха двама запознати източници за Ройтерс. Акциите на банката поевтиняха с 2% след новината.

Barclays и Credit Suisse пък ще платят общо над 150 млн. долара по обвинения, че са подвели инвеститори с платформите си за търговия. Цените на акциите и на двете компании се понижиха с по над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:27 | 09.09.22 г.
fallback