fallback

ЕК няма информация Турция да иска още пари за бежанците

Парите, които държавите от ЕС ще внесат във фонда, няма да се взимат предвид при изчисляване на дефицита по Пакта за стабилност

17:28 | 01.02.16 г.

Европейската комисия няма информация Турция да е поискала още пари за справяне с бежанския поток, съобщи говорителят на Комисията Маргаритис Схинас по време на традиционния обеден брифинг в Брюксел.

Така той коментира информацията на германското издание Die Welt, според която Анкара настоява за още 2 млрд. евро към вече одобрените от лидерите на ЕС през ноември 3 млрд. евро. Изданието се позовава на свой високопоставен източник в дипломатическите среди.

По време на брифинга Схинас повтори насоките на Европейската комисия, според които разходите, които държавите от ЕС ще направят за попълването на фонда за Турция, няма да бъдат вземани предвид при изчисляването на бюджетния дефицит по Пакта за стабилност и растеж.

Направените разходи за бежанците обаче ще бъдат разглеждани случай по случай, припомни още говорителят на комисията.

Турция вече получи критики, че не прави нищо да ограничи потока от бежанци, макар че получи обещание за фонд от 3 млрд. евро за справяне с кризата.

На този етап все още средствата не са събрани. Италианският премиер Матео Ренци например коментира в края на миналата седмица, че Рим ще внесе своята вноска, но първо очаква отговори от европейските институции как ще бъдат използвани и отчитани средствата.

Развитието на кризата с бежанците в Европа можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:02 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още