IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново напрежение между Турция и Русия

Анкара твърди, че руски „Су-34 е нарушил въздушното ѝ пространство, Москва отрича

19:21 | 31.01.16 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново напрежение между Турция и Русия

Повишена „оранжева“ степен на тревога беше обявена в авиобазите на военновъздушните сили на Турция, съобщи Anadolu Agency.

Според източници повишеното ниво на тревога във въздушните бази предполага „пълна готовност за всичко“ и незабавен отговор на пилотите в случай на заплаха, без да е необходимо съгласуване с командването.

По-рано през деня Пентагонът потвърди твърдението на Анкара за предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство от страна на руски военен самолет. Американските военни призовават Русия и Турция да преговарят и да вземат мерки за предотвратяване на ескалацията на напрежението, предаде РИА Новости, като се позова на говорителя на Пентагона Марк Райт.

Късно в събота турското външно министерство заяви, че Су-34 на руските ВВС е нарушил въздушното пространство на Турция в петък в 11,46 часа. 



Анкара призова Москва да уважава териториите на страната и заяви, че отговорността за „нежелателни последствия“ ще падне изцяло върху Русия. Министерството на външните работи на Турция заяви, че нарушаването на турското въздушно пространство от страна на руски бомбардировач Су-34 говори за това, че действията на Русия са насочени към ескалация на напрежението в отношенията между двете страни.

„Су-34, принадлежащ на Русия, е нарушил турското въздушно пространство в 11.46 часа местно време в петък. Това нарушение е явно потвърждение, че действията на Русия са насочени към ескалация на проблема“ , се посочва в изявление на турското външно министерство Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че ще „понесе последствия“ за новото нарушение на въздушното пространство на страната.

От своя страна говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“.

Генералният секретар на НАТО призова Русия за пълно зачитане на въздушното пространство на Алианса. Това се посочва в официално заявление, публикувано на интернет страницата на военната организация.

От своя страна, говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“. 

По принцип в турската военна авиация има система от 4 степени на тревога - бяла, жълта, оранжева и червена. Оранжевата означава, че има опасност от конфликт и пилотите трябва да са в готовност да отблъснат атака, а „червената“ степен се задейства, когато има голяма вероятност от избухване на война.

Сегашното напрежение е поредна стъпка в ожесточения спор между двете страни, особено от края на ноември 2015 г., когато Турция свали руски СУ над своя територия. Още в първите часове след новината от тогава за сваления от турски ВВС руски бомбардировач Су-24 руският президент Владимир Путин предупреди, че това ще има сериозни последствия за руско-турските отношения.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

49
rate up comment 9 rate down comment 8
Dimat
преди 8 години
Болшинството от световните шарани ,а също и булг***ристанските се вързаха на тази елементарна лъжа!Случайно лапнишараните да си спомнят,че след свалянето на руския бомбардировач,излезе заповед,всеки такъв в бъдеще да се ескортира от поне двойка изтребители.Да не говорим,че вече и не лети само по един бомбардировач.А сега обяснете,как *** са видели само единия самолет.А къде са били другите?!Значи,или е откровена лъжа,или руснаците успяват да стават "нвидими",което би трябвало да бъзне още повече ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 10 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
Стоян Петров е нормално мислещ човек, който си е написал името, за разлика от нас, и много тънко ви бъзика ама толкова ви акъла и не вдявате. Това, че руските *** си въобразяват дяда Ивана (по-точно Путин) като Господ на бял кон, който е единствено и само добър, пред когото всички треперят и всички съществуват, само защото той не е решил да ги размаже, не значи че наистина е така. Право да ви кажа, надявам се да сте ***, че ако наистина ги мислите тези неща, така елементарно и по детски, направо ми е жал за вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 10
contra2
преди 8 години
Интересно защо Стоян Петров не си върне турското име, щото голям шум вдигнаха тогава! А в действителност за нас сега е трудно да ги различаваме , като носят бг имена - значи само услуга ли им направихме, май така излиза! И вместо да плюят, би трябвало да ни благодарят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 8 години
не може и няма как, първо има криза с икономиката и после всеки с минимум двуцифрено чиско на интелигентност няма да се навие да работи за потъваща кауза :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 22 rate down comment 5
sssaaa
преди 8 години
Тия Ф.есове са на 5 часа живот. Егати наглите същества.Единствената причина поради която не искам Русия да размаже тия ч.алми е че ще се изсилят при нас, тък като на юг вече никой не ги иска и ще има разстрел там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 15 rate down comment 5
comet
преди 8 години
Да си добър журналист у нас е да пишеш в посока накъдето духа вятъра и откъдето плащат, това че манипулираш, ами те и политиците манипулират, но я как добре си живеят. Това е светът на чалгата и гетото, новият морал, сега прочетох че Сорос налял с охота много пари в кампанията на Хилари да я мотивира, че Наш Мъж бил също силно мотивиран в каквото прави, та защо тогава и журналистите на инвестора да не намажат бонусче или поне плюсче, колко му е, да му мислят които им вярват (все още). :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 21 rate down comment 5
george353
преди 8 години
Недейте да лъжете. СУ-то беше свалено над сирийска територия. Пишат го от Ройтерс: http://***.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-turkey-impact-idUSKBN0TE04M20151125
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 12 rate down comment 21
misanthrope
преди 8 години
Aaaa какво писане на коментари пада! То инвестори то чудо !!!Смешници, коментарите ви са на ниво детска градина. Мисля че Русия може малко да развърже кесията за по-интелигентни ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 18 rate down comment 12
Stone_Kold
преди 8 години
Аз ако бях на Путин още със свалянето на самолета и пращам 50 сатани по нато и турция и целия запад ще е населен след години със руснаци и източноевропейци..без жал война на унищожение на западните и турски ген и раса....следва саудитска арабия и евреите...на планетата трябва да останат само руснаци иранци китайци тука на балканите малко стадо, японци и малко от латиносите всичко друго изтребено като ген и население
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 6
aldy
преди 8 години
"...Ердоган заповядал да чакат наряда на Ферхонде..."Аха, женка за УДАР В ГЪРБА. Че иначе си е баш ***&растка работа, нъл тъй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още