IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново напрежение между Турция и Русия

Анкара твърди, че руски „Су-34 е нарушил въздушното ѝ пространство, Москва отрича

19:21 | 31.01.16 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ново напрежение между Турция и Русия

Повишена „оранжева“ степен на тревога беше обявена в авиобазите на военновъздушните сили на Турция, съобщи Anadolu Agency.

Според източници повишеното ниво на тревога във въздушните бази предполага „пълна готовност за всичко“ и незабавен отговор на пилотите в случай на заплаха, без да е необходимо съгласуване с командването.

По-рано през деня Пентагонът потвърди твърдението на Анкара за предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство от страна на руски военен самолет. Американските военни призовават Русия и Турция да преговарят и да вземат мерки за предотвратяване на ескалацията на напрежението, предаде РИА Новости, като се позова на говорителя на Пентагона Марк Райт.

Късно в събота турското външно министерство заяви, че Су-34 на руските ВВС е нарушил въздушното пространство на Турция в петък в 11,46 часа. 



Анкара призова Москва да уважава териториите на страната и заяви, че отговорността за „нежелателни последствия“ ще падне изцяло върху Русия. Министерството на външните работи на Турция заяви, че нарушаването на турското въздушно пространство от страна на руски бомбардировач Су-34 говори за това, че действията на Русия са насочени към ескалация на напрежението в отношенията между двете страни.

„Су-34, принадлежащ на Русия, е нарушил турското въздушно пространство в 11.46 часа местно време в петък. Това нарушение е явно потвърждение, че действията на Русия са насочени към ескалация на проблема“ , се посочва в изявление на турското външно министерство Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че ще „понесе последствия“ за новото нарушение на въздушното пространство на страната.

От своя страна говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“.

Генералният секретар на НАТО призова Русия за пълно зачитане на въздушното пространство на Алианса. Това се посочва в официално заявление, публикувано на интернет страницата на военната организация.

От своя страна, говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“. 

По принцип в турската военна авиация има система от 4 степени на тревога - бяла, жълта, оранжева и червена. Оранжевата означава, че има опасност от конфликт и пилотите трябва да са в готовност да отблъснат атака, а „червената“ степен се задейства, когато има голяма вероятност от избухване на война.

Сегашното напрежение е поредна стъпка в ожесточения спор между двете страни, особено от края на ноември 2015 г., когато Турция свали руски СУ над своя територия. Още в първите часове след новината от тогава за сваления от турски ВВС руски бомбардировач Су-24 руският президент Владимир Путин предупреди, че това ще има сериозни последствия за руско-турските отношения.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

59
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
А стига бе...не мое да бъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 16 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Пожелавам си през 2020 година един дюнер в Истанбул да струва 5 рубли, а България да има газов хъб, чрез който да транзитира поне 35 милиарда куб.м. газ годишно към вътрешността на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 6 rate down comment 5
tonitov
преди 8 години
Запада предлагат на русия да вземе участие за разрешаване на кризата в Сирия, не,че не са в състояние да се справят с ислямска държава, а да а контролират като съюзник и да не играе срещу тях, каквото прави в момента тая империя на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 6 rate down comment 8
STRAHO
преди 8 години
..А иначе всички бяха "ШАРЛИ"-та! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 10 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Имаше един период на интензивна пропаганда по нашите медии добре платена от страна на САЩ с цел да се скрият ужасяващите престъпления извършвани от поставената от тях на власт хунта. После тишина....!!!??? Междувременно почнаха да изплуват "труповете" пред очите на европейските граждани. В страни от темата е но за тези неща няма и да се пише скоро..Пол Морейра сваля маската на днешна Украйна и провежда разследването си от фронтовата линия в битката между Изтока и Запада, се казва в анотацията.Авторът на филма, известният френски журналист Пол Морейра споделя, че е искал да изясни за себе си причините за одеската трагедия: За тези събития напълно се мълчи в Европа, никой не знае за тях, включително и аз не знаех. Когато пристигнах там, бях поразен 45 човека бяха убити в центъра на Европа, а никой нищо в самата Европа не знаеше за това!По време на снимките журналистът е разговарял с представители на формированието Азов и доказва влиянието на САЩ върху случилото се в страната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
хА ***, батэ, действай. Да те видим, Пример да ни дадеш и такива работи.Не щеш ли? -Тогава, не опявай. Или можеш да хвъркаш, или не се ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 8 години
не само че ще го върнат ами в края на драмата ще изпуснат и някоя друга автономна република която ще стане независима държава, както стана миналия път като се правиха на мъже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 13 rate down comment 3
contra2
преди 8 години
Abdul i misanthrope i St. Petrov - какво да Ви кажа, след като и германците, австрийците и французите вече почват да пишат в пресата си, че "светът се нуждае от Русия, за да реши конфликта в Сирия, че сащ, които настояваха за твърди санкции, продължават да си правят необезпокоявани бизнес с руснаците, докато Австрия напр. имат 40% намаление на експорта, и че това е вода в мелницата на нарастващия антиамериканизъм в Европа." тцтц, вижда се кой е *** или си мечтае за това дето няма да стане - напр. връщането на Крим. Него си го върнаха вече, слава Богу. А Вие ще трябва или да си сверите часовниците или да си научите уроците. Така стоят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 13 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Алоууууу, авторът: Турция свали руския самолет над сирийска територия. А, ако сега скачат - лошо няма - защо не покажат записи от средствата за обективен контрол? Нещо, на което да се вижда, че авионът е руски,примерно, че е бил предупреждаван и т.н. Нещо такова да покажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Ама точно същите неща ги пишеше и покрай кримоанексията.. И е така, като на игра си преоцветиха политическата карта.. Май май някой е добър само на приказки, ама трябва и да се действааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още