fallback

Ново напрежение между Турция и Русия

Анкара твърди, че руски „Су-34 е нарушил въздушното ѝ пространство, Москва отрича

19:21 | 31.01.16 г. 65
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Повишена „оранжева“ степен на тревога беше обявена в авиобазите на военновъздушните сили на Турция, съобщи Anadolu Agency.

Според източници повишеното ниво на тревога във въздушните бази предполага „пълна готовност за всичко“ и незабавен отговор на пилотите в случай на заплаха, без да е необходимо съгласуване с командването.

По-рано през деня Пентагонът потвърди твърдението на Анкара за предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство от страна на руски военен самолет. Американските военни призовават Русия и Турция да преговарят и да вземат мерки за предотвратяване на ескалацията на напрежението, предаде РИА Новости, като се позова на говорителя на Пентагона Марк Райт.

Късно в събота турското външно министерство заяви, че Су-34 на руските ВВС е нарушил въздушното пространство на Турция в петък в 11,46 часа. 

Анкара призова Москва да уважава териториите на страната и заяви, че отговорността за „нежелателни последствия“ ще падне изцяло върху Русия. Министерството на външните работи на Турция заяви, че нарушаването на турското въздушно пространство от страна на руски бомбардировач Су-34 говори за това, че действията на Русия са насочени към ескалация на напрежението в отношенията между двете страни.

„Су-34, принадлежащ на Русия, е нарушил турското въздушно пространство в 11.46 часа местно време в петък. Това нарушение е явно потвърждение, че действията на Русия са насочени към ескалация на проблема“ , се посочва в изявление на турското външно министерство Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Русия, че ще „понесе последствия“ за новото нарушение на въздушното пространство на страната.

От своя страна говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“.

Генералният секретар на НАТО призова Русия за пълно зачитане на въздушното пространство на Алианса. Това се посочва в официално заявление, публикувано на интернет страницата на военната организация.

От своя страна, говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“. 

По принцип в турската военна авиация има система от 4 степени на тревога - бяла, жълта, оранжева и червена. Оранжевата означава, че има опасност от конфликт и пилотите трябва да са в готовност да отблъснат атака, а „червената“ степен се задейства, когато има голяма вероятност от избухване на война.

Сегашното напрежение е поредна стъпка в ожесточения спор между двете страни, особено от края на ноември 2015 г., когато Турция свали руски СУ над своя територия. Още в първите часове след новината от тогава за сваления от турски ВВС руски бомбардировач Су-24 руският президент Владимир Путин предупреди, че това ще има сериозни последствия за руско-турските отношения.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още