fallback

Европейските борси приключиха търговията с понижения

Въпреки че отвори с повишение, паневропейският индекс Stoxx 600 изтри първоначалните ръстове и се понижи с 0,7%

19:49 | 25.01.16 г. 1

Европейските пазари финишираха на червена територия след подновения спад в цените на петрола в понеделник, съобщи CNBC.

Въпреки че отвори с повишение, паневропейският индекс Stoxx 600 изтри първоначалните ръстове и се понижи с 0,7%.

Лондонският FTSE 100 отчете спад от 0,4%, френският CAC 40 и германският DAX се понижават съответно с 0,6% и 0,3%. Повечето периферни борси също затвориха на червено, но датският OMX-C 20 се повиши с 1%.

В сутрешната търговия в Европа петролът първоначално поскъпна след резките повишения в края на миналата седмица, но цените попаднаха под нов натиск следобед заради опасения от свръхпредлагане.

Към 19:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI се търгува за 30,60 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – за 31,60 долара за барел.

Енергийната компания Seadrill отчете спад в цената на акциите от 9%, а поевтиняването при Subsea 7 и Tullow Oil беше 5%. Акциите на Statoil поевтиняха с 3%, след като британската банка HSBC понижи перспективата пред актива.

Миналата седмица акциите на европейските банки бяха подкрепени от коментарите на Марио Драги, че ЕЦБ може да разшири програмата си за стимули през март. В понеделник обаче секторът финишира с 3% понижение заради индивидуални корпоративни новини и цялостните влошени инвеститорски нагласи.

Акциите на британската Lloyds Banking Group поевтиняха с 5,5% след като JPMorgan понижи перспективата си за акциите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още