fallback

Турският милиардер Мустафа Коч е починал

Ръководените от него компании съставляват 18% от пазарната капитализация на водещия турски борсов индекс

16:07 | 21.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател

Един от най-известните предприемачи на Турция - Мустафа Коч, е починал вследствие на сърдечен инфаркт, стана ясно от изявление на говорител на American Hospital в Истанбул, цитиран от DPA. 55-годишният милиардер ръководеше концерн, който по изчисления на анализаторите генерира почти 10 на сто от турския икономически резултат. По данни на Световната банка турският брутен вътрешен продукт възлиза на около 798,4 млрд. долара, така че десетпроцентов дял е равен на почти 80 млрд. долара - два пъти повече от БВП на България. 

Затова и икономическото и общественото влияние на Коч е голямо. Пет от десетте най-големи компании в страната принадлежаха към империята му. От 2003 г. той лично е начело на консорциума си и отговаряше лично за съдбата на десетки хиляди турци. Компаниите на Коч съставляват и 18% от пазарната капитализация на водещия турски борсов индекс, става ясно от корпоративна презентация за инвеститорите. 

Според данни на Fortune Koc Holding, към която спадат 113 компании с 90 000 служителя и 14 000 дилъра, е 341-вата по големина компания в света и единствената турска компания в списъка Fortune 500. Реакцията на пазарите не закъсня. Акциите на Koc Holding се сринаха след новината с до 3 на сто, а общият пазар загуби 1,3 на сто. Засега не е ясно дали Коч е успял приживе да се погрижи за наследник на империята си. 

Koc Holding е активна в редица браншове, като е собственик например на рафинерията Tupras, на автомобилните производители Ford Otosan и Tofas, както и на производителя на домакинска техника Arcelik. Koc е собственик и на хотела Divan Hotel, който през 2013 г. приемаше бягащите от полицейското насилие протестиращи срещу тогавашното правителство на премиера Ердоган.  Тогава Коч е бил принуден да приеме тежка критика от самия Ердоган. Семейството на милиардера е известно с това, че има обтегнати отношения с ислямско-консервативната партия АКП на премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още