fallback

Европейските индекси последваха зелената вълна на азиатските борси

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа ръст от 1%

19:51 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските акции финишираха на зелена територия днес, отбелязвайки големи ръстове след добрите резултати на азиатските борси, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа ръст от над 1%, като акциите на минните и енергийните компании поскъпнаха най-много. Това се случи след като данните от Китай се оказаха в съответствие с очакванията на анализаторите.

Лондонският FTSE приключи с ръст от 1,7%, докато германският DAX завърши търговията със скок от 1,5%. Френският индекс CAC също записа ръст - от 2%.

Секторът на основните ресурси скочи с 5 на сто, преди да приключи търговията с 1,4% нагоре. Glencore и ArcelorMittal финишираха с ръст от 5% и повече, докато Anglo American, BHP Billiton и Antofagasta записаха големи скокове след обявяване на данните за Китай.

Цените на петрола първоначално получиха тласък нагоре в началото на търговията, макар че фючърсите на американския суров петрол се понижиха след като МАЕ обяви, че очаква пазара да остане свръхзапасен през 2016 г. Въпреки това петролът сорт Брент се изкачи нагоре с 3% до 29,38 долара.

Акциите на датската компания Novozymes се потопиха надолу с 8,5% след като групата обяви, че намалява прогнозата за дългосрочните си продажби. Това се случи при обявяването на финансовите резултати на компанията за четвъртото тримесечие на 2015 г., които се оказаха в съответствие с очакванията на анализаторите. Фирмата обяви, че ниските цени на петрола са повлияли на прогнозата ѝ за растеж.

Най-добре представилата се компания в Европа днес в Stoxx 600 е Fingerprint, която записа ръст от 16%.

Книжата на Unilever поскъпнаха с 3% след като годишните резултати на компанията надминаха очакванията на анализаторите. Производителят на супите Knorr, сапуна Dove и чайовете Lipton обяви, че оперативната печалба от основния ѝ бизнес е нараснала с 0,9 млрд. евро до 7,9 млрд. евро.

Италианските банки продължиха спада, който започнаха в сесията в понеделник, като книжата на Banco Monte dei Paschi di Siena отбеляза спад с над 14%. Banco Poporale също записа спад от над 6%, а други италиански и португалски банки приключиха търговията със загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още