fallback

Европейските борси отново на червено след поредния спад на цените на петрола

Акциите на европейските банки също пострадаха след новината, че ЕЦБ проучва някои банки с необслужавани кредити

19:19 | 18.01.16 г. 2

След силни колебания през деня европейските борси затвориха на червено, докато инвеститорите се опитваха да се отърсят от опасенията около трайно ниските цени на петрола и слабото представяне на европейските банки, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 затвори с лек спад от 0,38%, след като волатилността на азиатските пазари натежаха върху настроенията. Основните европейски пазари и сектори отчетоха сериозни колебания по време на търговията, затваряйки смесено.

Пазарите изживяват един от най-лошите си годишни стартове изобщо, като в петък европейските акции се сринаха до най-ниското си ниво от средата на декември 2014 г. на фона на опасенията на инвеститорите за силата на глобалната икономика.

Италианският индекс FTSE MIB бе един от най-лошо представилите се в Европа с понижение от 2,6%, след като италианските банки изживяха сериозни загуби. Трейдърите се позоваха на новините от уикенда, че Европейската централна банка (ЕЦБ) разглежда няколко банки от еврозоната за необслужвани кредити като част от усилията на централната банка за преодоляване на огромния лош кредит в региона, съобщава Ройтерс.

Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), Banco Popolare и Unicredit бяха сред най-лошо представилите се, отчитайки остри спадове от по над 4%, а BMPS дори загуби 12%. Португалските банки също се представиха зле, натежавайки върху индекса на страната, който приключи с 3% надолу.

Акциите на френската верига супермаркети Casino се сринаха с 9%, след като рейтинговата агенция Standard & Poor's заплаши да намали дълга й до статус “junk”.

Междувременно телекомуникационната група Ericsson отчете рали от над 2,4%, след като рейтингът на акциите ѝ бе повишен до „buy” от Nordea Markets.

Германската компания за спортни стоки Adidas отбляза рязък скок на цената на акциите си от 6%, след като определи Каспър Рорстед от Henkel за нов главен изпълнителен директор на компанията на мястото на Херберт Хайнер. Акциите на Henkel поевтиняха с близо 3% след новината.

Цените на петрола се понижиха с 4% в понеделник, като фючърсите на международния бенчмарк Брент спаднаха под 28 долара за барел и достигнаха най-ниското си ниво от 2003 г. насам. Пазарите на петрол се подготвят за износа от Иран, след като международните санкции срещу страната бяха вдигнати през уикенда.

При затварянето на европейските борси американският суров петрол се търгуваше с над 1% по-ниско до 29,10 долара за барел, след като по-рано през деня се понижи с 3,6% до 28,36 долара за барел. Международно търгуваният петрол сорт Брент последно бе на цена от под 29 долара за барел, след като се срина с 4,4% до 27,67 долара за барел по-рано през деня.

Въпреки новият срив на цените на петрола акциите на петролните и газовите компании се представиха смесено. Акциите на Total и BP поскъпнаха преди затварянето, но тези на Tullow Oil поевтиняха с 3%. Няколко миннодобивни компании също се представиха добре, включително ArcelorMittal с ръст от 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още