fallback

Меркел подкрепи идеята за по-строги правила за депортирането на бежанци

В момента германските власти депортират мигранти, които са осъдени на поне три години затвор, но само ако няма заплаха за живота в родината им

15:36 | 09.01.16 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел предлага затягане на закона за депортиране на бежанци, извършили престъпление в Германия, съобщи ВВС. Мярката е в отговор на инцидентите в новогодишната нощ в Кьолн, когато стотици жени станаха жертва на насилие от страна на търсещи убежище в страната.

Случката постави под съмнение и водената от Германия политика на отворени врати спрямо бежанците. Самият канцлер е поставена под силен натиск от опозицията и вътре в редиците на собствената си партия.

Затова и след заседание на Христиандемократите в Майнц Меркел излезе с предложението за затягане на правилата.

Според сегашното законодателство търсещите убежище могат да бъдат депортирани единствено, ако бъдат осъдени на поне три години затвор и то ако бъде доказано, че няма опасност за живота им в техните държави по произход.

Сега обаче право на убежище ще бъде отказвано дори и на тези бежанци, които са получили условна присъда или пробация, пише The Local. Според изданието управляващите дори ще предложат и бежанци, които са лежали в германски затвор, също да бъдат депортирани. Предложението трябва да бъде одобрено от Бундестага. 

"Когато има извършено престъпление и хората сами са се поставили отвъд закона ... трябва да има последствия", коментира германският канцлер пред журналисти след срещата със съпартийците си в Майнц.

Според нея новите правила ще са от полза не само за германците, но и за самите бежанци, търсещи убежище в Германия, допълва новинарският канал France 24. Според медията Меркел е поставена пред трудната ситуация да намери баланса, защото канцлерът не се отказва от политиката си спрямо мигрантите, но натискът срещу нея се засилва всеки изминал ден. 

През 2015 година над 1,1 млн. бежанци пристигнаха в Германия в търсене на по-добър живот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още