IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската вихрушка отнесе и европейските борси

Германският индекс DAX 30 падна под 10 хил. пункта за първи път от октомври 2015 г.

19:31 | 07.01.16 г. 31
Китайската вихрушка отнесе и европейските борси

Със силни спадове на индексите приключи днешната сесия на европейските пазари заради опасенията за по-сериозно забавяне на китайската икономика. Акциите удължават най-лошото си начало на годината от 2000 г. насам, съобщава Bloomberg.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 финишира с понижение от 2,2% в края на сесията, като успя частично да компенсира по-дълбоките загуби от началото на деня заради решението на борсовия регулатор в Китай да отмени действието на механизма за защита.

Механизмът беше въведен от началото на тази година и предвиждаше 15-минутно прекъсване на борсовата сесия при спад на индексите от минимум 5 на сто и прекратяване на търговията за един ден при понижение от 7 на сто.

През тази седмица системата беше задействана два пъти – в понеделник, в първата за годината сесия на фондовите пазари, и днес. Анализатори предупредиха, че тя по-скоро създава паника, а не внася успокоение, и след отмяната на действието й индексите в Европа и САЩ се възстановиха частично от загубите.

В Германия водещият индекс DAX 30 се понижи с 2,29% до 9 980 пункта, като за първи път падна под психологическата граница от 10 хил. пункта от средата на октомври 2015 г. насам. Само за тази седмица индексът изтри над 7 на сто, тъй като публичните компании износителки в състава му имат сериозни експозиции към Китай.

Във Великобритания FTSE 100 изтри 1,97% до 5 954 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 1,71% до 4 404 пункта.

Фондовите пазари по света днес реагираха негативно на решението на централната банка на Китай да продължи с обезценяването на юана. Институцията определи официален среден курс на националната валута на 6,5646 юана за долар, което е най-ниското равнище от март 2011 г. Курсът е и с 0,5 на сто по-нисък спрямо деня преди най-големия дневен спад от август миналата година, когато пазарите бяха разтърсени от обезценяването на валутата с 2%.

Все пак Пекин посочи, че няма основание за продължаващо обезценяване на юана, както и че китайската валута е била стабилна спрямо кошницата от валути през 2015 г.

Ходът на китайската централна банка обаче засили опасенията, че икономиката на страната е в по-лошо състояние от прогнозите.

Акциите на водещите германски производители на автомобили BMW и Daimler поевтиняха с почти 4 на сто заради опасенията около състоянието на икономиката на Китай. Пазарната оценка на Volkswagen AG изтри малко над 3%, като за седмицата досега понижението достига вече 14 на сто.

Акциите на производителите на луксозни стоки също пострадаха в днешната сесия заради опасенията около Китай. Отличиха се само акциите на производителя на бижута и търговец Pandora, които поскъпнаха с 4,5%. Компанията обяви, че възнамерява да открие между 200 и 300 нови магазина в периода до 2018 г., след като отчете 40% ръст на продажбите през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 15 rate down comment 0
scott
преди 8 години
е как да нема начин?Твойта фирма имала 100 милки оборот, ама платила 95 милики лихви по кредити, вкарала 30 милики у изграждане на свръхкапацитет + че мениджърчето го убихме за "злоупотреби". Ше кажеш, че акциите на компаниата ти струват нещо при таз ситуазион? Точно затва е ВИХЪРЪ! ККП ЗАБРАНИ НА ГОЛЕМИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ДА СИ ПРОДАВАТ ПАКЕТИТЕ ОТ АКЦЦИ, ЧЕ НЕЩО МНООГО НАДОЛУ ВЪРВЪТ. И СЪГЪ - ИЗНЕНАДА, ЗАБРАНАТА ПАДА, ПАДА И СТОПА ПРИ ТЪРГОВИАТА НА БОРСИТЕ. Лекаръ поиска да види целата клинична картина + спиране на лекарствата, маскилращи симптомите. е, ше я види. ТИА ДНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
scott
преди 8 години
не става.Цветята в пари....И да ти кажем: Мао е обявяван за прадател. 4 пъти е свалян, та мож да нема и статуя ТАМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
scott
преди 8 години
наскоро си поръчех едно ауди 8-*** сериа. Обаче, се оказа, че требва да имам и пари да го платя за да ми го достават....незднаех.Те така и с Китай! Години бачкаха само за да плащат лихви по заемите, ККП екзекутира сичко дет върти пари и концетрира власт под маската за "борба с корупциата" И СЕГА: ИСТИНСКИАТА КОРЕКЦИА! Летоска беше за бълъците. Дръпнеш въдицата, засече и чекаш дая дърпа обратно риата и да се радва, че се измъква... СЪГЕ СИЧКО ШЕ ГО ВАДАТ НА БРЕГА И ЧАКАТ ЗА ИЗКОРМВАМЕ И ФИЛЕТИРАНЕ С ГОЛЕМИА ....НОЖ!ЗАПОЧНАСАБЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
ше отидем да им занесем цветя на новата статуя на Мяо там .... само мира да има .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Vladi666
преди 8 години
Лятото си бе за лятото...сега ще видим зимата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още