IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската вихрушка отнесе и европейските борси

Германският индекс DAX 30 падна под 10 хил. пункта за първи път от октомври 2015 г.

19:31 | 07.01.16 г. 31
Китайската вихрушка отнесе и европейските борси

Със силни спадове на индексите приключи днешната сесия на европейските пазари заради опасенията за по-сериозно забавяне на китайската икономика. Акциите удължават най-лошото си начало на годината от 2000 г. насам, съобщава Bloomberg.

Регионалният индекс Stoxx Europe 600 финишира с понижение от 2,2% в края на сесията, като успя частично да компенсира по-дълбоките загуби от началото на деня заради решението на борсовия регулатор в Китай да отмени действието на механизма за защита.

Механизмът беше въведен от началото на тази година и предвиждаше 15-минутно прекъсване на борсовата сесия при спад на индексите от минимум 5 на сто и прекратяване на търговията за един ден при понижение от 7 на сто.

През тази седмица системата беше задействана два пъти – в понеделник, в първата за годината сесия на фондовите пазари, и днес. Анализатори предупредиха, че тя по-скоро създава паника, а не внася успокоение, и след отмяната на действието й индексите в Европа и САЩ се възстановиха частично от загубите.

В Германия водещият индекс DAX 30 се понижи с 2,29% до 9 980 пункта, като за първи път падна под психологическата граница от 10 хил. пункта от средата на октомври 2015 г. насам. Само за тази седмица индексът изтри над 7 на сто, тъй като публичните компании износителки в състава му имат сериозни експозиции към Китай.

Във Великобритания FTSE 100 изтри 1,97% до 5 954 пункта, а във Франция CAC 40 отписа 1,71% до 4 404 пункта.

Фондовите пазари по света днес реагираха негативно на решението на централната банка на Китай да продължи с обезценяването на юана. Институцията определи официален среден курс на националната валута на 6,5646 юана за долар, което е най-ниското равнище от март 2011 г. Курсът е и с 0,5 на сто по-нисък спрямо деня преди най-големия дневен спад от август миналата година, когато пазарите бяха разтърсени от обезценяването на валутата с 2%.

Все пак Пекин посочи, че няма основание за продължаващо обезценяване на юана, както и че китайската валута е била стабилна спрямо кошницата от валути през 2015 г.

Ходът на китайската централна банка обаче засили опасенията, че икономиката на страната е в по-лошо състояние от прогнозите.

Акциите на водещите германски производители на автомобили BMW и Daimler поевтиняха с почти 4 на сто заради опасенията около състоянието на икономиката на Китай. Пазарната оценка на Volkswagen AG изтри малко над 3%, като за седмицата досега понижението достига вече 14 на сто.

Акциите на производителите на луксозни стоки също пострадаха в днешната сесия заради опасенията около Китай. Отличиха се само акциите на производителя на бижута и търговец Pandora, които поскъпнаха с 4,5%. Компанията обяви, че възнамерява да открие между 200 и 300 нови магазина в периода до 2018 г., след като отчете 40% ръст на продажбите през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 1
george353
преди 8 години
Нобеле удари пирона по главата. Китай е само за дайвържън. Сега всеки си измива ръцете с тях отвличайки вниманието на всички от проблемите в тяхната къщичка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
stanislavr
преди 8 години
Когато бях млад юноша бледен се носеше един лаф, че светът (по-точно планетата Земя) ще свърши, когато китайците разберат, че досега са яли гарнитурата. Voila! Стана. Знам английски и руски отлично, май трябва да уча стрелба...с прашка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
mrynmryn
преди 8 години
Злощастния? Беше доста по-добър президент от Буш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Къде пък я видя тая силна Америка ? И най-големите американофили чакат с нетърпения Обама да приключи злощастния си мандат. Кой идва след него ? Тръмп /американския Жириновски/ или баба ти Килъри.Това, което ни готвят американците е неконтролиран хаос. Очаквам превръщането на Тайван в азиатска Украйна и създаване на санитарен кордон около Китай, както направиха с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 1
nide
преди 8 години
Само за протокола:интервю за CNBC на бившият шеф на Федералния резерв в Далас Ричард Фишър:- What the Fed did (and I was part of that group) is we front-loaded a tremendous market rally, starting in 2009.- Basically, we had a tremendous rally, and I think there's a great digestive period that is likely to take place now, and it may continue.- I wouldn't blame (what is happening in the market's now) on China. We're always looking for excuses.- The Federal Reserve is a giant weapon that has no ammunition left.източник: http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000474362Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Всичко в момента е много комплексно. От една страна САЩ се реиндустриаизират и дават мило и драго, за да напреднат - отмъкнаха и voest alpine на австрийците, за да имат евтина и качествена стомана на континента. и съответно заради това искат да забавят всички други канкуренти - дори с цената на войни. От друга страна китайците не спят - техните деца учат от начално у-ще програмиране!Отмениха закона за 1 дете, а в Япония във всеки клас на началните у-ща вече въвеждат по един робот и децата им са във възторг от това, че роботът разбира всичко, дори когато са тъжни! Азия не спи! А ние тука се мотаем с бежанци от прости държави, които не знаят даже с жените как да се държат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
до data: китайците може да не са се самосъздали, но майсторски успяха на индиго да извлекат ползи от зап. капитали, като включваха във всеки, ама наистина всеки договор за сътрудничество със запада клауза, че след построяването на завода имат право на износ на продукцията му на Запад. И какво се получи - вместо западът да се разшири на китайския пазар, обратно Китай се разпростря в цял свят. Това го коментираха в зап.преса и техните търговски представители и всички бяха Баф! В това отношение - защитаване на собствените им интереси- китайците са точно като турците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
scott
преди 8 години
нищо не става.Япониа държи ДЦК-та ми, не САЩ! АКО ДЖАПАН РАЗПРОДАДЕ, ТОГАЗ ШЕ МИ СТАНЕ ЗАБАААААВНО. Якото е, че у момента нипон потъва и зарад Китай.Общо взето, добре се зававлявам тея дни, докът следъ борсите и движа инвестизионес.успех на сички ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 8 години
нобел,у момента, в който КИТАЙ падне щи дойде проблема от типа: *** КАК ТАКА ТОЗ ТЕЛЕВИЗОР, ПЕРАЛНЯ, КОЛА СТРУВА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ВЧЕРА?!?!?!?!? Щот сека вещ ше има в пъто повече разходи за ТРУД, ДАНЪЦИ И ВСЕКВИ БЮРОКРАТИЧНИ НЕЩА....Пада Китай и щатите го духат.... ЯКО! ЗАТВА РИВЪТ! КРАЙ НА РОБИТЕ ДЕТ АРБАЙТ. НАДАЛЕКО И ЗА БЕЗ ПАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
а ако чайна пусне дкц-тата на уса кво става?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още