fallback

Стачка парализира белгийските железници

Синдикати се опасяват от съкращаване на 6 хил. работни места

12:04 | 06.01.16 г.
Автор - снимка
Създател

Железопътна стачка заплашва да парализира напълно не само вътрешния, но и международния жп транспорт в Белгия, предава DPA.

Някои синдикати обявиха стачка в южната френскоезична Валония и Брюкселския федерален район. Северната провинция Фландрия е значително по-слабо засегната от протестните действия.

Напълно е спряно и движението на високоскоростните влакове Thalys, които свързват Брюксел с Париж и Кьолн, и на Eurostar, движещи се между Брюксел и Лондон. Не се движат и германските високоскоростни влакове  ICE между Аахен в Германия и Брюксел.

Планира се стачката да продължи 48 часа.

Компанията оператор SNCB съобщи, че последните влакове са отпътували вчера в 22 часа местно време. Днес и утре международните влакове на практика са спрени, отменени са две трети от вътрешните жп връзки най-вече във Валония и Брюкселския федерален район. 

Синдикатите настояват ръководството на държавната SNCB да гарантира без изключения работата на всички служители и да се откаже от плановете за повишаване на производителността на труда и преструктуриране, които биха могли да доведат до съкращения на персонал.

Под критика попадат и плановете на дясно-центристкото правителство за сериозни намаления на бюджетите. Планира се бюджетът на държавната жп компания да бъде свит с 20% в рамките на следващите пет години. Синдикатите се опасяват от съкращаване на 6 хил. работни места и загуба на средно шест почивни дни за всеки зает. В момента SNCB има 33 хил. служители.

SNCB предлага допълнително 13 дни отпуска в година и в замяна възнамерява да увеличи седмичното работно време от 36 на 38 часа.

Белгийската железопътна компания предупреди пътниците с абонаментни карти, които днес и утре няма да могат да се възползват от железопътния транспорт, че могат да получат парична компенсация, ако подадат заявление до 15 дни.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още