fallback

Европейските индекси също завършиха на червена територия

Геополитическото напрежение повлия на инвеститорите

19:39 | 04.01.16 г. 1

Европейските пазари отбелязаха голям спад, приключвайки търговията на червено в понеделник, след като разпродажбите на китайски акции и повишеното геополитическо напрежение между Иран и Саудитска Арабия повлияха на инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отбеляза спад от 2,5%, като всички сектори поеха рязко надолу.

Германският DAX потъна с 4,3%. Лондонският FTSE и френският индекс CAC също приключиха борсовата сесия със значителни спадове, съответно с 2,4% и 2,5%.

Инвеститорите реагираха на слабите данни за китайската индустрия, които излязоха в понеделник.

Китайският индекс Shanghai Composite се сви с 6,8%, а Shenzhen Composite потъна с цели 8%, докато инвеститорите оправдаха случващото с отслабването на юана и недобрите данни за индустрията.

Геополитическите събития също натежаха върху пазарите. Саудитска Арабия прекрати всякакви икономически отношения с Иран. Напрежението между страните възникна след екзекуцията на влиятелен шиитски духовник от режима в Рияд.

Всички тези новини доведоха до понижения на щатските индекси.

Днес беше първият ден на Ferrari на борсата в Милано, като компанията стартира при 43 евро за акция. Производителят на луксозни автомобили приключи сесията с ръст от 0,5%, докато нейната компания майка Fiat Chrysler записа спад от 4,8% след отделянето на Ferrari в самостоятелна фирма.

Същевременно основните суровини продължават да са подложени на натиск, особено на фона на опасенията за китайската икономика. Anglo American приключи търговията със 7% надолу, докато Glencore и Antofagasta завършиха сесията със загуба на повече от 5 на сто всяка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още