fallback

Турция се готви да подаде жалба в СТО срещу руските санкции

Властите принуждават турски компании, работещи в Русия, да продават дяловете си, коментира турският икономически министър

11:57 | 04.01.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турция подготвя жалба в Световната търговска организация (СТО) и в международни съдилища срещу санкциите, които въведе Русия, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на изявление на икономическия министър на страната Мустафа Елиташ.

Той посочва още, че редица турски компании, които работят в Русия, са получили нареждане да продадат дяловете си на своите руски партньори.

„Търговията трябва да бъде поставена на морална основа. Тези предприемачи са имали доверие в руското правителство, за да инвестират в страната“, коментира още Елиташ пред Daily Sabah.

Турският министър е категоричен, че в момента се събират доказателства за нарушаване на правата на турски предприемачи и след това жалби ще бъдат подавани.

ТАСС припомня, че руско-турските отношения се усложниха след свалянето на руския бомбардировач Су24 от турските военновъздушни сили в края на ноември. Анкара твърди, че руският боен самолет е нарушил въздушното пространство на страната и това е довело до инцидента. Според руските власти обаче самолетът се е намирал над Сирия и не е имало основание да бъде свален от турските ВВС.

Няколко дни по-късно руският президент Владимир Путин подписа указ за въвеждането на търговски санкции срещу Турция. Така от 1 януари 2016 година в Русия вече не се внасят турски плодове, зеленчуци и месни продукти 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още