fallback

Щайнмайер: Европа трябва да върне контрола върху границите си

Проучване пък показва, че германците не виждат ползи от приема на бежанци

16:25 | 26.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Франк-Валтер Щайнмайер. Снимка: Ройтерс

Европа трябва да върне контрола върху границите си. Това заяви в интервю за вестниците от германската медийна група "Функе" германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от БТА.

Проучване пък показва, че германците не виждат ползи от приема на бежанци.

Франк-Валтер Щайнмайер призова за по-добър контрол на границите на Европейския съюз (ЕС) след появили се съобщения, че Ислямска държава разполага с фалшиви сирийски паспорти, предаде Ройтерс.

В интервюто външният министър на Германия предупреди да не се слагат бежанците в една и съща категория със заподозрените терористи и посочи, че много от радикално настроените мюсюлмани идват от европейски страни.

"Но независимо от това, важно е отново да контролираме в по-голяма степен кой влиза и излиза от Европа", заяви германският министър.

Той добави, че предложението на Европейската комисия да се разширят правомощията на граничната служба на ЕС ФРОНТЕКС, както и споразумението на съюза, стимулиращо Турция да пресича бежанския поток, са основополагащи за по-добрия граничен контрол.

Същевременно само 16% от германците са на мнение, че страната им има полза от тазгодишното решение да приеме масовия приток на кандидати за убежище. Това сочи ново проучване по въпроса, цитирано от ДПА.

Социологът Хорст Опашовски заяви, че само 16% от запитаните са одобрили твърдението: "Бежанският приток ще ни създаде повече икономически възможности, отколкото проблеми".

Само 20% отговарят положително на друг въпрос - дали приемът на толкова много бежанци ще подобри образа на Германия в световен мащаб. Този дял е още по-нисък в източните райони, които най-трудно се примиряват с прииждането на бежанците – 12%

В Западна Германия така са отговорили 22% от анкетираните. Процентите обаче се повишават във възрастовата група 14-17 години, където делът достига 32%.

От запитаните 56% отговарят, че германските политици не са на висотата на кризата. Това мнение е още по-разпространено сред анкетираните от градовете с население под 5 000 жители, където споделящите го са общо 66 на сто.

Темата за бежанската вълна можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
fallback