IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

New York Times: Русия се готви за нова ера

Такава енергичност на Москва във военната сфера не е наблюдавана от времената на Студената война насам, отбелязва изданието

09:11 | 25.12.15 г. 67
New York Times: Русия се готви за нова ера

Русия се подготвя за нова ера, пише в свой коментар американското издание New York Times. Доказателство за това е укрепването на военния потенциал, който извършва страната през последните години.

Военните разходите се увеличават, армията се модернизира, в последните месеци са мобилизирани над 100 хил. военни, а базите на страната в Арктика се съживяват за нов живот, отбелязва изданието. От септември 2015 година Русия вече играе и важна роля в Сирия, започвайки въздушни удари в защита на правителството на Башар Асад.

Такава енергичност не е наблюдавана от времето на Студената война насам, а това може да предизвика и ново напрежение със Запада, пише още NYT.

Русия отново обръща внимание на базите си в Арктика - строи нови и модернизира старите, назначава и нови служители там. Анализатори посочват, че част от действията на Русия в региона са продиктувани от климатичните промени. С отдръпването на ледовете Москва ще се опита да запази нови морски търговски пътища, както и енергийни ресурси - петролни и газови полета.

Москва увеличава военния си бюджет - с 11 млрд. долара между 2014 година и 2015 година до над 50 млрд. долара, посочва още изданието. Целта е до 2020 година 70% от оборудването на руската армия да бъде обновено.

Версията на руските власти е, че това увеличение идва на фона на непрекъснатото намаление на средствата за армията в годините след разпада на СССР. Сега обаче цената на петрола пада, а руската икономиката се свива и прогнозите са, че военните разходи също ще намалеят.

От анексирането на Крим през пролетта на 2014 година Русия многократно се конфронтира с други държави, навлизайки във въздушното им пространство без разрешение. Това доведе и до свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС.

"Путин се опитва да провокира САЩ и НАТО във военно действие", пише New York Times и допълва, че причината за това е желанието на руския президент да повиши рейтинга си.

В Сирия Москва извършва въздушни удари основно над бази на бунтовниците срещу президента Асад, а не толкова над територията, контролирана от "Ислямска държава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 16 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Пич, това червеното знаме дето съм си го сложил за аватар е доста известна подигравка точно с русофилите и червеноармйците. Как не го знаеш точно ти, прогледналия и с НЕпромития мозък?На него пише: "Пролетарии от всички страни.... кво стане бе?"И я земи остави Крим и другите неща... и прати каквото те помолих на американския посланик. Искаме да чуем публична позиция на САЩ какво мислят за териториалната цялост на мюсюлманска Турция и християнска България и ако се наложи САЩ да избират между Турция и България какво ще изберат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 3
4i4o_Pay
преди 8 години
DutyFree, защо пишеш първо за малко с малки, а след това само с главни букви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
bgMan, оправи малко географията. Може би имаш предвид южна Турция. Искам да успокоя всички и да Ви уведомя, че Русия събира личните данни на всеки който обменя над 15 000 рубли. Искрено ме разсмя закачката на един руснак, който предложи за обмен над 50 000 рубли да вземат отпечатък от левият палец. Но поне аз не виждам защо днес трябва да ни занимават отношенията между две феодални държави като Русия и Турция. Така че честито Рождество Христово, много живот и здраве за Вас и Вашите семейства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 21
DutyFree
преди 8 години
Ами след като СТЕ НАПЪЛНО ПРОМИТИ И ЧЕРВЕНИ МОЗЪЦИ, АЗ КАКВО СЪМ ВИ ВИНОВЕН??? КАКВА ТУРЦИЯ, СТРАНА НА С ИСТОРИЯ КОЛКО ГОДИНИ, ИМАШ ПРЕДСТАВА???? ЗАЩО СИ СЛОЖИЛ ТОВА ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ, ДА НЕ СИ В РУСИЯ НЕЩО ИЛИ В С.С.С.Р?????? БОЛЕН ЛИ СИ КАКЪВ СИ ???? ЗАЩО ПУТИН ПРЕВЗЕ КРИМ, ОТГОВОРЕТЕ НА ТОЗИ ВЪПРОС И СЛЕД ТОВА САМИ ТРЯБВА ДА СТИГНЕТЕ ДО ИЗВОДА, ЧЕ СТЕ СУПЕР СМЕШНИ ЧЕРВЕНИ МАЛО...УМНИЦИ .. КАКВО ДА ВИ ПРАВИМ????ЗНАЧИ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КРИМ, НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ЧЕ ТУКА РУСКАТА ПРОПАГАНДА Е НА 100% ПЛАТЕНА ОТ МИЛИОНИТЕ ОТКРАДНАТИ ОТ ШУТИН??????? А МАЛОУ..МНИ СЪЩЕСТВА БЕЗ ГРАМ МОЗЪК?????? ЗАЩО ИМА САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ И РУСИЯ, КОЕ И КАКВО Е И РАЗЛИЧНО ЛИ Е ОТ РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ, ЩОТО ВЪВ ВТОРАТА ВЛИЗАТ ОЩЕ ДОСТА СТРАНИ И ТАМ ПРЕЗИДЕНТИТЕ ИМ КАКВИ СА ШПИОНИ НА ПУТИН ИКОНОМИКИТЕ ИМ КАКВИ СА МОНОПОЛИЗИРАНИ ПО СЪВЕТСКИ МОДЕЛ... ЦЕЛИЯТ РЕГИОН Е СЪВЕТСКИ МОДЕЛ, А ВИЕ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ТОВА ВРЕМЕ МИ ГОВОРИТЕ ЗА ЗАД ОКЕАНА И Е ДАЛЕКО И МАЛОУ,..МНООО... МНОГО СТЕ ЗЛЕ.. ТОВА Е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
И ако продължаваш да виждаш само пропаганда вземи пиши на новия американски посланик, че най-ефективния начин да разсее различните съмнения и пропагандни лъжи е да се покаже публично и да каже официалната позиция на САЩ по въпроса на всички пропагандни лъжи, които наводняват публичното пространство. Особено пък искам да чуя позицията на САЩ по тези спекулации, които касаят отстъпките, които САЩ са готови да направят на Турция в замяна на нейното съгласие за нова кюрдска държава, разположена на територията на Сирия и на малка част от северна Турция и югозападен Ирак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Никаква пропаганда не може да ме накара да стана самоубиец заради каузата на САЩ и Турция в региона и да подкрепя мюсюлманския фанатик Ердоган. Какво като Турция е в НАТО? Това оправдава ли извършването на безумия и гадости от нейна страна защото се чувства под чадъра на НАТО? И защо ако си получи заслуженото НАТО трябва да я защитава? Вън Турция от НАТО докато на власт там са мюсюлмански ф.анатици и терори.сти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Слушай бе...явно апчетата не помагат ...удари една греяна , ако се сещаш за какво ти говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 24
DutyFree
преди 8 години
Ха, ХОРАТА ВИ КАЗВАТ ИСТИНАТА, ЧЕ ВЯРВАТЕ В ЧЕРВЕНА ЧУМА И СТЕ БОЛНИ ЗАРАДИ ТОВА, ВИЕ ПАК НЕ СХВАЩАТЕ, ЗАЩО ТАКА???? КАКВО ИСКАТЕ ЧЕРВЕН РАЙ ЛИ, КЪДЕ ТОВА МЯСТО .. БОЛ,НИ ЧЕРВЕНИ ГЛУПАЦИИ, ПРОДАЖНИ СТЕ В ДУШИЦИТЕ СИ ЧЕРВЕНИ, КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВСИЧКО ТОВА.НЯМАШЕ ДА ИМА СВАЛЕН РУСКИ САМОЛЬОТ, АКО НЕ БЕШЕ АНЕКСИРАЛ КРИМ, СМЯХ ... КАКВО НАРУШИ ПУТИН ПРИ АНЕКСИРАНЕТО НА КРИМ, И ПРЕДИ ТОВА ЗАЩО Е ПОДДЪРЖАЛ РУСКИЯ АГЕНТ ЯНУКОВИЧ НА ВЛАСТ В ЧУЖДА ДЪРЖАВА??? А ЗАЩО ПРЕДИ ТОВА ПУТИН Е БИЛ ШПИОНИН И Е ШПИОНИРАЛ??? А ЗАЩО АГЕНТ ГОЦЕ БЕШЕ НЕГОВ АГЕНТ И ОЩЕ ДОСТА НАШИ ПОЛИТИЦИ ??? ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА БОЛНИ .. АХХААХХА БАХ..ТИ МАТРЯЛ.А..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 4
eXx
преди 8 години
Що се касае до провокации, САЩ са световен колос в тази дейност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Между другото , стана ми смешно като четох оттатък във форума , какво смущение предизвика акцията на Ахмед Доган. Сега е агент на КГБ според маранди и ко...Всъщност всеки вярва в каквото му харесва...или според каквото му плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още