IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

New York Times: Русия се готви за нова ера

Такава енергичност на Москва във военната сфера не е наблюдавана от времената на Студената война насам, отбелязва изданието

09:11 | 25.12.15 г. 67
New York Times: Русия се готви за нова ера

Русия се подготвя за нова ера, пише в свой коментар американското издание New York Times. Доказателство за това е укрепването на военния потенциал, който извършва страната през последните години.

Военните разходите се увеличават, армията се модернизира, в последните месеци са мобилизирани над 100 хил. военни, а базите на страната в Арктика се съживяват за нов живот, отбелязва изданието. От септември 2015 година Русия вече играе и важна роля в Сирия, започвайки въздушни удари в защита на правителството на Башар Асад.

Такава енергичност не е наблюдавана от времето на Студената война насам, а това може да предизвика и ново напрежение със Запада, пише още NYT.

Русия отново обръща внимание на базите си в Арктика - строи нови и модернизира старите, назначава и нови служители там. Анализатори посочват, че част от действията на Русия в региона са продиктувани от климатичните промени. С отдръпването на ледовете Москва ще се опита да запази нови морски търговски пътища, както и енергийни ресурси - петролни и газови полета.

Москва увеличава военния си бюджет - с 11 млрд. долара между 2014 година и 2015 година до над 50 млрд. долара, посочва още изданието. Целта е до 2020 година 70% от оборудването на руската армия да бъде обновено.

Версията на руските власти е, че това увеличение идва на фона на непрекъснатото намаление на средствата за армията в годините след разпада на СССР. Сега обаче цената на петрола пада, а руската икономиката се свива и прогнозите са, че военните разходи също ще намалеят.

От анексирането на Крим през пролетта на 2014 година Русия многократно се конфронтира с други държави, навлизайки във въздушното им пространство без разрешение. Това доведе и до свалянето на руски бомбардировач от турските ВВС.

"Путин се опитва да провокира САЩ и НАТО във военно действие", пише New York Times и допълва, че причината за това е желанието на руския президент да повиши рейтинга си.

В Сирия Москва извършва въздушни удари основно над бази на бунтовниците срещу президента Асад, а не толкова над територията, контролирана от "Ислямска държава".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 6 rate down comment 22
DutyFree
преди 8 години
Е не, човече .. смешно е параноята е сериозно нещо .. а ти си явно повлиян ..Няма да ИМА ВОЙНА ЗАЩОТО ПУТИН И АРМИЯТА МУ СА СМЕШНИ .. ЗАПОМНИ ГО.. СТРАХ ГО Е, СЛЕД 2020г. АРМИЯТА МУ ЩЕ Е МОДЕРНИЗИРАНА, А ТОГАВА ХОРАТА ЗАД ОКЕАНА ЩЕ КАРАТ ЛЕТЯЩИ ЧИНИИ И ПАК НЯКОИ НЕ УСПЯЛ ЧЕРВЕН ШПИОНИН КАТО ПУТИН ЩЕ КЛАТИ СВЕТА ПАК. ХАХАХА СМЕШНО Е И ТЪЖНО, ТУКА ИМА ХОРА ДЕТО ВЯРВАТ НА ПУТИН ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО НА СЕБЕ СИ .. КОЕТО Е ТРАГИЧНО, И НЯМАТ ОПРАВИЯ И РОДОВЕТЕ ИМ ЩЕ СИ ОСТАНАТ РОБИ И СКОТОВЕ.. ТОВА Е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 16 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Ами дано да си прав и да няма война и това да само спекулации на Русия.Изглежда обаче и папата е с промит мозък защото в речта си тази година вметна няколко шокиращи твърдения. Едно от тях е, че може би това ще е последното празнуване на Рождество Христово в целия свят.Изслушай я цялата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Естествено ,че всяка държава трябва да се грижи за границите си особено ако на територията и има петрол ,газ и т.н. т.е. САЩ затова свалиха цената на петрола защото около 50% от приходите във бюджета идват от въглеводородите и парите се използват за въоръжение предимно Другата причина за свалянето на цената на петрола е ,че САЩ внасят около 45% от консумираният петрол а ЕС около 80% - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfЕстествено има и негативи за производството на шистовият газ защото за да е рентабилен цената трябва да е около 60 долара и т.н. На стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил ,че устройството на свет.финан.иконом.система е грешно и как да се поправи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 11
DutyFree
преди 8 години
"- Но така излиза, че геополитическите възгледи на Ахмед Доган и Лютви Местан са коренно различни. - Откакто е начело на ДПС, Лютви Местан стана човек-проводник на линията на Ердоган в политическото пространство на ДПС. През последните години предупреждавах, че опитите за дестабилизация на България през Москва и през Анкара, минават през пространството на ДПС. Още когато Лютви Местан прочете Декларацията за сваления руски самолет от най-високата трибуна в парламента, казах, че това е голям политически гаф. Сега имам вътрешна информация, че въпросната Декларация е написана в турското посолство под диктовката на турския посланик. Още същият ден чрез нашите служби и още повече чрез аналитичният сектор за сигурност на Библиотекарския институт, където се намират много ДС офицери като преподаватели, бивши шефове на ДАНС и МВР, е имало посещение в сараите на Доган. То е било от името на руското посолство. Там на Доган е оказан огромен натиск срещу тази декларация, прочетена от Местан. " АХХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 17
DutyFree
преди 8 години
СМешни са истериите ти не знам от какво са породени, но явно си повярвал на ДОГАН. хахахахаха КАКВО Е ТОВА РУСКИ АГЕНТ ДОГАН ДА ТИ ГОВОРИ, А ??????? АХХАХАХАХАХАХАХА"- Г-н Октай, изненадахте ли се от сблъсъка между лидерите на ДПС Ахмед Доган и Лютви Местан? Какво се случва между тях? "- Напрежението от сблъсъка между Анкара и Москва се пренеса върху българското политическо пространство и по-специално върху ДПС. Ако внимателно се прочете позицията на Ахмед Доган, която взриви ситуацията в страната, човек ще остане с впечатлението, че това е продължение на речта на президента на Русия Владимир Путин пред 1400 журналисти в Москва. Там той размаха пръст на България и на българските управници. Директно предупреди за възможността да се разпадне ЕС и НАТО. А отделно от това нападна и Анкара. Казаното от Доган е всъщност пропутинова позиция." ЕТО ВИЖ И ЦЯЛАТА СТАТИЯ.. НЯМА ДА ИМА ВОЙНА И НЯМА ВОВА ДА СЕ БИЕ С ТУРЦИЯ ЩОТО Е СМЕШЕН ВОВА, РАЗБРА ЛИ СЕГА ??? https://frognews.bg/news_1041
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 19
DutyFree
преди 8 години
ех май,ка ти да еб.а българакста ти да е.ба, дето та е родила толкова *** и малоу..мен .. защо така Ви се получава.. И КОЕ ТОЧНО ВИ ДРАЗНИ СТИЛА МИ НА ПИСАНЕ ИЛИ НЕЩАТА ЗА КОИТО ВИ КАРАМ ДА СЕ ЗАМИСЛЯТЕ, ЯВНО НЕ МОЖЕТЕ И НАДЕЙТЕ.. СМЕШКИ ..ДЕГРАДЕВИ ..; ОТ СТИЛА НА ПИСАНЕ РАЗБРАХТЕ, ***,ЦАТА ТИ ГЛУПАВА.. Е БИВА ДА СТЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ, АМА ЧАК ПЪК ТОЛКОВА ЛИ???АМИ ЩЕ СИ ПИША ТОЧНО КАКТО СИ иСКам, Наредени червени глупа.ци .. това е..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"DutyFree, защо пишеш първо за малко с малки, а след това само с главни букви?"Раздвоение на личността...хлопа му дъската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 15 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Ок, бе интелектуал, остави кво е Русия и кво прави.Какво ще стане с България и нейната териториална цялост по време на и след задаващият се военен конфликт. Искаме да чуем официалната позиция на САЩ. Мюсюлманска Турция ли ще има право на повече отстъпки и за чия сметка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 14
DutyFree
преди 8 години
Нещо си са вкарал в някакъв филм и си объркал рейса ПИЧ.. смешно е да говориш глупости... И КАТО ГОВОРИМ ЗА РУСИЯ КАКВО И КАКВА Е ТЯ РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ ИЛИ РУСИЯ ИЛИ С.С.С.Р ИЛИ НОВОРУСИЯ ЛИ КАКВО Е ТОВА ОБРАЗОВАНИЕ ФЕДЕРАЦИЯ .. И КАКВИ ИНТЕРЕСИ И ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ ИМА???? СМЕШКОВЦИ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 17
DutyFree
преди 8 години
Ами защото има едни първосигнални и явно почти вече малоу...мни същества, като теб да се припознават. Я ДА ТЕ ВИДЯ ЩЕ ОТГОВОРИШ ЛИ НА ПИТАНКИТЕ ДОЛУ, ЗАЩО КРИМ И ЗАЩО ТОТАЛИТАРНА ПОМИЯ ПОСТОЯННО ВИ ХАРЕСВАТ И ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА МАЛО..УМНИ ДА ГО ПРАВИТЕ.?>??? И ЗАЩО ВИ ИМА И НА КАКВО СТЕ ВИЕ РЕЗУЛТАТА??? Е.БА.ХТИ СМЕШНИТЕ *** ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още