fallback

Марио Драги и призракът на дефлацията през 2016 г.

Президентът на ЕЦБ няма да се отърве толкова лесно от упоритата ниска инфлация, прогнозира германската телевизия n-tv

20:55 | 21.12.15 г. 13

И през 2016 г. президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги няма да се отърве толкова лесно от упоритата ниска инфлация. Банката разшири програмата си за стимули в началото на декември, но според икономисти, цитирани от германската телевизия n-tv, това няма да е достатъчно, за да гарантира по-стабилен ръст на цените предвид спада при петрола. Още известно време еврозоната няма да достигне целевата инфлация, прогнозира телевизионният канал.

“Затова очакваме през 2016 г. ЕЦБ още веднъж да облекчи паричната си политика”, казва Йорг Кремер, главен икономист в Commerzbank. Повечето анализатори обаче не очакват радикални мерки предвид добрите макроикономически данни напоследък и съпротивата срещу допълнителни стимули от страна на някои членове на управителния съвет.

„По-вероятно е да има още една експанзивна серия, отколкото да се стигне до нормализиране следващата година“, казва Марио Групе, икономист от NordLB. Следващата ключова среща на ЕЦБ е през март. 

Заради започналото затягане на паричната политика в САЩ икономистите очакват еврото да остане под натиск през 2016 г., което е добре дошло за ЕЦБ. „Възможно е допълнително поевтиняване на eврото, което е най-доброто, което може да се случи на ЕЦБ“, казва икономистът Петер Бофингер. Това може да намали натиска над Марио Драги да въвежда нови облекчения, тъй като по-слабото евро ще направи продуктите от еврозоната по-евтини, което пък ще повлияе благоприятно на макроикономическите данни и съответно ще стимулира инфлацията.

Икономистът от LBBW Йенс-Оливер Никлаш обаче посочва негативни последици за Европа от затягането на паричната политика в САЩ. Например повишаването на доходността по дългосрочните европейски държавни облигации ще забави икономическото развитие, а това би било аргумент за ЕЦБ допълнително да облекчи паричната политика.

Йорг Кремер от Commerzbank прогнозира, че през 2016 г. ЕЦБ ще понижи депозитната лихва още повече - до -0,4%. Възможно е и поредно удължаване на действието на програмата след март 2017 г. Икономистът обаче не очаква по-големи стъпки като например увеличаване на месечната сума изкупувани активи.

Според Никлаш цената на петрола е важен фактор за следващите стъпки на ЕЦБ и ако той продължава да поевтинява, фантазиите за допълнителни облекчения много бързо ще се изпарят.

За ЕЦБ ниската цена на петрола има две страни. От една страна, тя стимулира потреблението, защото хората плащат по-ниски сметки за енергия и по-малко за гориво. От друга страна обаче това забавя инфлацията. А именно инфлация от малко под 2% е основна задача на ЕЦБ. В противен случай се появява заплаха от дефлация и опасна спирала от падащи цени, падащи заплати и по-малко инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още