fallback

Германия заплашва със санкции държавите от ЕС, които отказват да приемат бежанци

Ако не може да се направи друго, нещата ще се уредят по съдебен път, коментира в интервю външният министър Франк-Валтер Щайнмайер

15:35 | 19.12.15 г. 20

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заплашва със санкции страните от Европейския съюз (ЕС), които отказват да приемат бежанци в рамките на програмата с квоти за разпределение, съобщи АФП.

"Европа е правна общност", казва Щайнмайер в интервю за Spiegel. "Дадената дума има значение", допълва той. ”Ако не може да се направи друго, нещата ще се уредят по съдебен път, който е предвиден за тази цел", казва още той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Щайнмайер визира Словакия и Унгария, които се оплакаха пред европейското правосъдие заради квотите за разпределение на бежанците между страните членки, приети от ЕС през септември.

"Европейската солидарност не е еднопосочна улица", казва Щайнмайер. "Тези, които отказват (да приемат бежанци – бел. ред.) трябва да знаят залога: отворените граници в Европа", предупреждава той.

Франк-Валтер Щайнмайер не отправя за пръв път заплахи срещу страните, които оспорват необходимостта да приемат бежанци на своя територия. Австрийският канцлер Вернер Файман каза, че за тези страни, които получават повече пари от ЕС, отколкото внасят в бюджета на общността, би трябвало да се променят условията за финансиране, ако продължават да отказват да приемат бежанци.

Словакия обяви, че не иска на своя територия други бежанци, освен християни, и смята да приеме само 25 семейства, или общо 149 бежанци, християни от Ирак.

В рамките на плана за преразпределяне на 160 хил. бежанци в различните страни от ЕС Словакия трябва да приеме 2 300 души.

Темата за бежанската криза в ЕС можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още