IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с 6 месеца

Решението е взето на планирана среща на постоянните представители на страните членки

18:39 | 18.12.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с 6 месеца

Заради недостатъчния напредък в мирния процес за Украйна икономическите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия се удължават с шест месеца - до края на юли 2016 г. Представители на 28 члена на ЕС стартираха в петък в късния следобед официалната процедура за решението, поясняват дипломати, цитирани от DPA.

Решението е взето на планирана среща на постоянните представители на страните членки. Решението на постоянните представители обаче е само част от процедурата и официалното решение трябва да бъде взето от Съвета на ЕС на министерско равнище, уточняват източнците. 

По-рано през деня се появиха спекулации, че лидерите на 28-те страни членки на ЕС въобще не са обсъждали въпроса за санкциите срещу Русия на двудневната си среща в Брюксел. 

По-рано друг източник информира, че окончателното решение на Съвета на ЕС за удължаване с половин година на санкциите срещу Москва се очаква идната седмица.

Председателят на Съвета Доналд Туск отбеляза по-рано, че сред страните членки има единодушие за удължаване на икономическите санкции срещу Русия от 31 януари до 31 юли 2016 г. 

По-рано през месеца стана ясно, че Италия се противопостави на автоматичното подновяване на санкциите срещу Русия. Срокът за удължаването на санкциите бе 31-ви декември. Подновяването се осъществява на всеки шест месеца, като за последен път това стана през лятото на 2015 г. - до 31 януари 2016 г. Тогава бе решено търговските и инвестиционните ограничения да бъдат вдигнати едва тогава, когато напълно бъдат изпълнени споразуменията от Минския мирен план. 

Автоматичното подновяване на санкциите трябваше да стане без обсъждане на срещата на Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС. На нея обаче Италия не одобри предложението за автоматичното подновяване и е поискала „политически дебат” по въпроса.

Припомняме, че европейските санкции срещу Русия бяха приети постепенно след март 2014 г. Мерките, които целят да ограничат руския внос и достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари, силно обтегнаха отношенията между Брюксел и Москва. Те са сред най-спорните действия, опитващи да повлияят политиката на Русия към Украйна, и нанесоха икономически щети както на руската, така и на европейската икономики, a след това последваха и санкции от руска страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 26 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Подозирам, че и да ги бяха прекратили, Русия едва ли щеше да се втурне в обятията им на момента. :)))) По скоро, след свалянето на санкциите, процеса по възтановяване на предишните икономически взаимоотношения ще е доста по дълъг от срока на санкциите и крайния резултат ще е различен от това което беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 11
serafima
преди 8 години
Щях да напиша нещо по въпроса, но като виждам как Инвестор са избрали зла снимка на Путин и разкошна на лиляна дебелана, партизанската унука, на която ТЯ изглежда ПОЧТИ слаба, разбирам, че не търсите сериозен коментар, а си правите агитация. Сложете и една снимка на стринка Меркел Ханъм от времето на комсомола и ЩАЗИ в ГДР и всичко е наред. Ясни сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още