IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с 6 месеца

Решението е взето на планирана среща на постоянните представители на страните членки

18:39 | 18.12.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с 6 месеца

Заради недостатъчния напредък в мирния процес за Украйна икономическите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия се удължават с шест месеца - до края на юли 2016 г. Представители на 28 члена на ЕС стартираха в петък в късния следобед официалната процедура за решението, поясняват дипломати, цитирани от DPA.

Решението е взето на планирана среща на постоянните представители на страните членки. Решението на постоянните представители обаче е само част от процедурата и официалното решение трябва да бъде взето от Съвета на ЕС на министерско равнище, уточняват източнците. 

По-рано през деня се появиха спекулации, че лидерите на 28-те страни членки на ЕС въобще не са обсъждали въпроса за санкциите срещу Русия на двудневната си среща в Брюксел. 

По-рано друг източник информира, че окончателното решение на Съвета на ЕС за удължаване с половин година на санкциите срещу Москва се очаква идната седмица.

Председателят на Съвета Доналд Туск отбеляза по-рано, че сред страните членки има единодушие за удължаване на икономическите санкции срещу Русия от 31 януари до 31 юли 2016 г. 

По-рано през месеца стана ясно, че Италия се противопостави на автоматичното подновяване на санкциите срещу Русия. Срокът за удължаването на санкциите бе 31-ви декември. Подновяването се осъществява на всеки шест месеца, като за последен път това стана през лятото на 2015 г. - до 31 януари 2016 г. Тогава бе решено търговските и инвестиционните ограничения да бъдат вдигнати едва тогава, когато напълно бъдат изпълнени споразуменията от Минския мирен план. 

Автоматичното подновяване на санкциите трябваше да стане без обсъждане на срещата на Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС. На нея обаче Италия не одобри предложението за автоматичното подновяване и е поискала „политически дебат” по въпроса.

Припомняме, че европейските санкции срещу Русия бяха приети постепенно след март 2014 г. Мерките, които целят да ограничат руския внос и достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари, силно обтегнаха отношенията между Брюксел и Москва. Те са сред най-спорните действия, опитващи да повлияят политиката на Русия към Украйна, и нанесоха икономически щети както на руската, така и на европейската икономики, a след това последваха и санкции от руска страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Амстердам не следи ли цинизмите и троленето ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
marandi marandi е онлайн в моментаАватара на marandiЗаслужилинвеститорМнения: 18,836Днес, 13:16 --------------------------------------П.П. С *** на турецки шутки е до време - после трябват и качества, а явно лицето Лютерна ги нема .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Коментарът ми , който не ви хареса и изтрихте :" Така чрез тия санкции западът укрепва икономическата независимост на Русия а също и храни една сюрия форумни поми.яри тука !" Ако смятате че подопечните ви потребители тип маранди и ко , не са *** ,прочетете бисерите им във форума...и се замислете за нивото си .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Аз ревах като ни приеха в ЕС!Следях на ЛаРуш сайта, човекът си го каза още тогава! С тоя Лисабонски договор, дето никой не го е чел, си мислят че са ни колонизирали вовеки, ама идват събития, дето ще хвърляме шапки от радост, а политиците във затворите! На сланина, без хляб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Санкциите са за да забавят делата, които се подготвят в Русия за доказване на събитията от 1991 година, че е извършен преврат от Горбачов и да се възстанови СССР със границите от 1945.Плюс, предстои омаломажаването на МВФ, изолиране от сцената и освобождаване на света и на България включително от колонизацията на банкерите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 12
Hahoto
преди 8 години
Европейския съюз е най-доброто нещо от Втората световна война, създадено в Европа. Разбира се има още много да се желае, докато симбиозата на този организъм заздравее и придобие едно цяло. А отрицанието е най-лесния път, за да избягаш от неизвестното, но почти никога не върши работа. Центробежните сили са много, но ще се появи мощен катализатор... духът е излязъл от бутилката.Пък който не му харесва да ходи в Северна Корея. Що се отнася до Русия, Путин ще трябва да се бори с нарастващото социално напрежение вътре в страната. Никой в Европа не е против Русия, но всички се страхуват от агресивна Русия. А санкциите са нищо повече от война с икономически оръжия, а на война, като на война, кой колкото издържи до победата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
Diablostefan
преди 8 години
Виш сега адаш, наистина съжелявам, че жена ти е ***, а ти работиш за трохички, но не можеш да поставяш всички под общ знаменател! Може би проблемът си е в теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 6
Стефчо
преди 8 години
Абе, агенция може да има, ама армия няма. НАТО е акционерно дружество с 74 % американско участие. Чичо Сам не дава на има самостоятелна армия. Последният напън на европейски държави беше в Либия - англичаните си върнаха бракувания самолетоносач, на третия ден им свършиха патроните. После бомбиха 6 месеца и ако не беше логистиката на Чичо ти Сам щяха да бомбят и досега. И сега бомбят в Сирия, ама резултат - никакъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Европа има специална агенция която се занимава с отбраната на ЕС или European Defence Agency. Това е министерството на отбраната на ЕС, Юнкер внесе предложение за създаване на еднинна европейска армия, което се обсъжда още. Европа има външна политика и външен министър и това е италианската комунистка Федерика Могерини, тя НЕ Е КОМИСАР. ЕС има над 70 посолства по света в страни като САЩ, Австралия, Египет, Израел и т.н. ЕС и също така си има знаме и фимн. ЕС даже иска място в ООН, което замени ролята на Франция и Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 6
Стефчо
преди 8 години
Риторически Импе. Европа няма нито армия, нито външна политика. Затова я клати е ще я клати Чичо ти Сам от Чичо Томовата колиба. Ще и казва къде да си праща армийките за параван на американските интереси и ще и назначава еврокомисари като Туск и Магерини на къса верижка да им изпълнява поръчките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още