fallback

Великобритания намалява част от субсидиите за соларната енергия

Орязва се подкрепата за малките соларни панели за жилищата, но с по-малко от очакваното

17:38 | 17.12.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

Великобритания намалява субсидиите за малките соларни панели за частните домове, но понижението е по-малко от очакваното, съобщи BBC. Властите в Лондон намаляват субсидиите с 64%, което е по-малко от предишното предложенеие за 87% понижение.

До свиването на съкращенията се стигна заради вълната от критики срещу решението.

Според правителството мащабните соларни паркове вече са конкурентоспособни, но секторът твърди, че е принуден от властите да се справя сам преди да достигнал готовност за такава стъпка.

Индустрията е загрижена и за новия таван на количеството соларни инсталации.

„Трябва да постигнем правилния баланс, освен това съм категоричен, че субсидиите трябва да бъдат временно, а не част от постоянен бизнес модел“, казва Амбър Ръд, министър на енергетиката. „Когато разходите за технологиите намаляват, трябва да намалява и подкрепата, финансирана от потребителите“, допълва тя.

От една от браншовите организации във ВЕИ сектора на Острова изразяват дълбокото си разочарование, че „правителството не се е вслушало повече в техните притеснения“.

Соларните субсидии струват на британските домакинства около 7 млн. паунда годишно. Според индустрията в резултат на обявените през лятото съкращения вече се е стигнало до закриване на около 6 500 работни места. Според правителството общият брой на съкратените служители може да бъде между 9 700 и 18 700.

BBC коментира, че мерките на консервативното правителство в сектора на възобновяемата енергия са намалили бремето за данъкоплатците, но източници от индустрията казват, че начинът, по който са приложени, намалява доверието на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още