fallback

Евродепутатите са загрижени за условията за приемане на бежанци

Бежанците, Енергийният съюз и санкциите срещу Русия ще бъдат основните теми за лидерите на ЕС на последното им за годината заседание

14:04 | 17.12.15 г.

Европейските депутати са изказали разнопосочни мнения при обсъждането на темата за бежанците в сряда вечерта, става ясно от съобщение от пресцентъра на Европейския парламент (ЕП).

Никой не трябва да бъде задържан само защото търси убежище, според някои от участниците в дебатите. Кандидатстването за убежище е основно човешко право и задържания следва да се прилагат само като последна мярка, настояват те.

В пленарната зала са се чули и критики на изказванията на Доналд Туск за задържането на мигрантите за период до 18 месеца, за да бъдат проверени документите им.

Други евродепутати обаче настояват, че такива решения е по-добре да бъдат взимани на национално ниво.

Правилото за задържане трябва е последна мярка, за възможно най-кратък период и при спазване на правата на търсещите убежище, убеден е министърът на труда на Люксембург Никола Шмит. Великото херцогство е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз (ЕС) до края на тази година.

По време на дебатите комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос е посочил нуждата от правилното транспониране на европейските правила в областта в националните законодателства. Депутати от различни европейски партии подкрепят комисаря с коментари, че не всички държави от общността спазват правилата за даване на убежище.

Задържането на търсещите убежище, докато бъдат разгледани техните молби и документи, е регламентирано с европейска директива от 2013 г. Според текстовете на бежанците трябва да бъдат осигурени специални помещения. Много често страните не могат да осигурят такива помещения и настаняват търсещи убежище хора в затвори. Това е допустимо, стига да имат достъп до открити пространства и да бъдат държани отделно от другите затворници, предвиждат още правилата.

На бежанците трябва да бъде дадена и детайлна информация за правата и задълженията им на разбираем за тях език. Децата без придружител, които търсят убежище, могат да бъдат задържани само при извънредни обстоятелства и не могат да бъдат настанявани в затвори. Те могат да бъдат задържани само в центрове, в които има персонал, обучен да отговаря на техните нужди, и отделно от възрастни.

Темата за бежанците ще бъде водеща за лидерите на ЕС в последното им заседание за годината. Очакванията са дебатите да бъдат насочени към опазването на границите на общността и новата гранична служба, която предложи преди дни Европейската комисия.

Сред темите на разговорите ще бъдат още и европейската енергийна политика и по-специално развитието на проекта за Енергиен съюз между държавите от общността, както и разширението на „Северен поток“.

В своето писмо до лидерите на ЕС председателят на Съвета Доналд Туск включи в дневния ред и удължаването на срока на санкциите срещу Русия с още 6 месеца. Причината е липсата на напредък по постигнатите две споразумения в Минск, които касаят конфликта между Русия и Украйна през последните месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:12 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още