fallback

Близо една трета от руснаците искат по-тежки санкции срещу Турция

Повече от три четвърти от руснаците подкрепят ограниченията срещу Анкара, макар и да осъзнават високата им цена

11:33 | 17.12.15 г. 7

За 31% от руските граждани санкциите, които наложи Русия срещу Турция заради сваления бомбардировач Су-24, са недостатъчни. Това показват резултатите от проучване на Руския институт за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от информационната агенция ТАСС.

Повече от половината от анкетираните посочват, че действията, които предприе правителството, са напълно адекватни и не се налага нито облекчаване, нито подсилване на мерките.

Като цяло санкциите срещу Анкара се подкрепят от над три четвърти от руснаците, сочат още данните на института. Отмяната на безвизовия режим за турските граждани среща одобрението на 84% от анкетираните, а ограничаването на дейностите на турски компании в Русия - от 81%.

Руснаците подкрепят и действията на правителството, които ограничават тяхната собствена свобода на пътуване, забранявайки продажбата на туристически пакети за Турция (82% одобрение) и чартърните полети за Турция (79%).

Руснаците одобряват санкциите срещу Турция, въпреки че осъзнават загубите от тях – според 65% от анкетираните ограниченията ще доведат до поскъпване на стоките, а според 57% - до поскъпване на почивките в чужбина. Според 44% от руснаците наложените санкции ще ограничат и асортимента от стоки на пазара.

Проучването на ВЦИОМ е било проведено в периода 5-6 декември сред 1 600 респонденти от 130 населени места.

Турските военновъздушни сили свалиха руския Су-24 на 24 ноември. Анкара настоява, че военният самолет е нарушил въздушното пространство на Турция, както и че не е разбрала, че той е руски.

От Русия обаче категорично отхвърлят обвиненията в нарушаване на въздушното пространство на Турция. Руският президент Владимир Путин определи свалянето на самолета като „удар в гърба“ и предупреди за сериозни последствия за руско-турските отношения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още