fallback

Европейските борси завършиха на зелено в очакване на решението на Фед

Цената на петрола отново се понижи, след като за кратко се възстанови през предишните два дни

19:05 | 16.12.15 г. 1

Европейските пазари затвориха с ръстове в сряда в очакване на първото повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ от близо десетилетие, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи с 0,2% нагоре, докато инвеститорите очакват със затаен дъх Федералната комисия за отворения пазар да представи решението си след срещата си днес.

Петролът се търгуваше с понижение, след като през предишните два дни се възстанови от почти 7-годишния си минимум. Цената на американския суров петрол се понижи с 4% до под 36 долара за барел, а на Брента – с над 3% до малко над 37 долара за барел в търговията късно сутринта. Седмичните данни на Администрацията за енергийна информация показаха, че запасите от суров петрол са нараснали с 4,8 млн. барела.

Френският търговец на дребно Casino се търгуваше с ръст от над 6%, след като обяви планове за намаляване на дълга. JP Morgan повиши целевата цена на акциите му.

Акциите на вписаната на борсата в Амстердам Altice се изстреляха нагоре с 13%, след като Deutsche Bank повиши перспективата на акциите ѝ от „hold” на „buy”.

Акциите на британската издателска компания Pearson поскъпнаха с почти 5%, след като Exane BNP Paribas повиши перспективата на акциите ѝ.

Доставчикът на космическо оборудване Zodiac Aerospace остана почти на дъното на STOXX 600 със спад на акциите от 3,5%, тъй като JP Morgan намали целевата цена на акциите му.

Цената на акциите Dialog Semiconductor, доставчик на Apple, се понижи с 5%, след като намали прогнозите си за приходите за четвъртото тримесечие, а целевата цена на акциите му беше понижена от няколко брокерски компании.

Секторът на луксозните стоки бе във фокуса на инвеститорите.

Вписаната в Хонконг Prada отчете спад на цената на акциите от 7%, след като производителят на луксозни стоки отчете с 38% по-ниска печалба за тримесечието заради понижаващите се продажби в Китай. Въпреки че HSBC намали целевата цена на Burberry и Raymond James – на LMVH, и двата бранда успяха да преодолеят по-ранните си загуби и отчетоха силен ръст.

Миннодобивните компании също бяха във фокуса, като акциите на Anglo American поскъпнаха въпреки понижаването на целевата цена както от Deutsche Bank, така и от Societe Generale. Glencore също се търгуваше с ръст, а акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 3% след новината, че компанията обмисля допълнително съкращаване на капиталовите разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 30.08.22 г.
fallback