fallback

Юнкер: Искаме да защитим всичко, което олицетворява Шенген

Опазването на външните граници на ЕС ще бъде подробно обсъдено на срещата на върха

18:08 | 16.12.15 г. 5

Шенген ще бъде опазен, заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в реч пред Европейския парламент (ЕП). Той представи плановете на Комисията за укрепването на границите на общността, пише Politico.

“Искаме за защитим всичко, което олицетворява Шенген“, коментира Юнкер пред европейските депутати и допълни: „Шенген е тук, за да остане“.

Вчера ЕК представи новата си идея за създаването на европейска гранична агенция, която ще може да извършва контрол върху лицата, влизащи през външните граници на съюза. Сред предложенията е и ревизията на законодателството за Шенген, която предвижда на гранични проверки да могат да бъдат подлагани и граждани на държавите от ЕС.

„Това е цената на днешните рискове и ние не можем да я избегнем“, коментира пред евродепутатите Юнкер.

Идеята за нова европейска гранична агенция обаче не се приема еднозначно. Сред най-гласовитите критици на тези планове са Полша и Гърция, които изтъкват липсата на демократичност и намаляването на националния суверенитет като мотив против създаването на агенцията.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски подчертава, че структурата ще бъде независима от страните от ЕС и ще се отчита „незнайно на кого“. Гръцкият му колега Никос Кодзиас пък изтъква, че подобна служба противоречи на членове от Договора за ЕС, които посочват, че държавите действат в името на своя суверенитет при защитата на сигурността.

Срещу новата структура изглежда ще се обяви и Швеция, макар че Стокхолм още анализира предложението. Новата институция обаче се подкрепя от Франция и Германия.

По време на дискусиите в Европарламента днес белгийският депутат Ги Ферхофщад от групата на АЛДЕ заяви, че без предложенията на ЕК с Шенген е свършено. Според него държавите, които не подкрепят идеята, трябва да излязат от пространството.

Опазването на външните граници на ЕС ще бъде подробно обсъдено по време на Съвета на ЕС, който започва на 17 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още