fallback

Гръцкото правителство успя да премине поредния си стрес тест

Без загубата на нито един депутат управляващата коалиция прокара нов пакет от мерки, поискани от кредиторите

23:41 | 15.12.15 г. 2

Правителството на Алексис Ципрас успя да издържи още едно изпитание - гласуването на последния пакет от реформи за тази година. Мерките включват условията по създаването на новия приватизационен фонд на страната, частичната продажба на активи на оператора на енергийната мрежа ADMIE, както и възможността частни инвеститори да купуват просрочени задължения от банките.

Очакванията за остри дебати се потвърдиха, пише "Катимерини". Основните критики бяха насочени към отстъплението на правителството от обещанието си да не позволи изкупуването на просрочени задължения.

По време на дебатите финансовият министър Евклидис Цакалотос посочи, че ще има преговари с кредиторите относно управлението на просрочените задължения на гръцките домакинства - както по отношение на ипотеките, така и за потребителските кредити. 

 В крайна сметка управляващата коалиция "Сириза - ANEL" успя да прокара и този пакет от реформи без да изгуби нито един депутат. "За" мерките гласуваха всички 153-ма депутати от двете партии, против бяха 138 депутати, а деветима не присъстваха на заседанието.

С приемането на пакета Гърция си осигури освобождаването на последните 1 млрд. евро от първия транш на спасителната си програма. Атина обаче отложи за средата на януари 2016 година една от най-важните промени - в пенсионната система.

Именно тогава ще бъде и истинската проверка за премиера Алексис Ципрас. В Гърция вече започнаха масови протести срещу исканията на кредиторите, а планове за намаляване на пенсии не срещат подкрепа нито в редиците на Сириза и ANEL, нито сред проевропейската опозиция, с чиято помощ първото правителство на Сириза успя да прокара одобрението на третата спасителна програма за страната през лятото.

Оттогава обаче и трите партии - ПАСОК, "Неа демократиа" и "Потами", отказват да гласуват в подкрепа на предложените мерки за реформи. Сигналите от днешния вот също не носят надежда, че премиерът ще успее да създаде общ фронт срещу болезнените искания на кредиторите на страната. 

Лидерите на опозиционните партии в парламента директно отказаха на Ципрас да участват в изработване на "червена линия", от която Атина да не отстъпи при преговорите за пенсионната реформа. Правителството работи по план, с който да удовлетвори исканията на кредиторите, но без да прибегне до ново, 12-то поред намаление на пенсиите в страната.

Днес по време на дебатите в парламента финансовият министър Евклидис Цакалотос потвърди намеренията на Ципрас да води преговори с "четвърката" кредитори относно планираните промени.

Още на 16 декември в комисиите на гръцкия парламент ще бъде внесена "паралелна програма" на правителството в подкрепа на най-уязвимите гърци. Тя съдържа мерки за повишаване на заетостта и други социални ангажименти, пише "Етнос". Програмата, която цели ограничаването на негативни ефекти от исканията на кредиторите, няма да бъде "статична", а ще се променя спрямо нуждите, допълва изданието. 

В началото на 2016 година ще бъде направен и преглед на изпълнението на програмата досега. От резултатите на тази проверка зависи и началото на процеса по предоговаряне на дълговете на южната ни съседка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още