fallback

Турция и осем държави от ЕС обсъждат миграционния натиск

България няма да участва в тази мини-среща на върха, която ще се проведе непосредствено преди началото на Европейския съвет

21:51 | 15.12.15 г. 1

Осем страни членки на ЕС и Турция ще се срещнат в Брюксел в четвъртък преди началото на Европейския съвет, съобщи БТА. На тази мини среща на върха ще бъде обсъдено евентуално настаняване на сирийски бежанци, живеещи сега в лагерите в Турция, в държави от общността.

На срещата Турция ще бъде представена от премиера си Ахмет Давутоглу, пише "Франс прес". В нея ще участват лидерите на Германия, Австрия, Холандия, Белгия, Швеция, Финландия, Гърция, Люксембург, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Тази своеобразна мини среща на върха ще започне в 10 ч. по Гринуич в офисите на австрийската делегация в сградата на ЕК в Брюксел.

В Турция има 2,5 милиона сирийски бежанци, припомня още Франс прес.

В края на ноември ЕС и Турция изготвиха план за действие относно бежанската криза. Според постигнатите тогава договорки Анкара ще получи 3 млрд. евро от страните от общността за подобряване на условията за бежанците в лагерите в страната. 

Лидерите на ЕС вече се обединиха около тезата, че решаването на кризата, която предизвикват бежанските потоци в Европа, е невъзможно без участието на Турция. 

В началото на 2016 година ще се проведе и среща между канцлера на Германия Ангела Меркел, премиера на Гърция Алексис Ципрас и турския президент Реджеп Ердоган. За планираните разговори, които вероятно ще се проведат на гръцкия остров Хиос, съобщи гръцкият министър на външните работи Никос Коциас, цитиран от "Катимерини". 

Той коментира още, че точна дата не е определена, но вероятно срещата ще се проведе в началото на февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още