fallback

Италия се противопоставя на автоматичното подновяване на санкциите срещу Русия

Рим настоява за "политически дебат" за ограниченията

22:47 | 10.12.15 г. 21

Италия се противопоставя на автоматичното подновяване на санкциите срещу Русия, съобщава БНР.

Срокът за удължаването на санкциите е 31-ви декември. Подновяването се осъществява на всеки шест месеца. 

Автоматичното подновяване на санкциите трябваше да стане без обсъждане на срещата на Комитета на постоянните представители към Съвета на Европейския съюз КОРЕПЕР. На нея Италия не е одобрила предложението за автоматичното подновяване и е поискала „политически дебат” по въпроса.

Обмисля се дали дебатът да бъде предложен на ново заседание на КОРЕПЕР, на Съвета на външните министри, който ще се проведе в понеделник, или на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители на 17-и и 18-и декември. 

Европейските санкции срещу Русия бяха приети постепенно след март 2014 г., а след това последваха и санкции от руска страна.

По данни на Националната конфедерация на земеделските производители износът на Италия към Русия е спаднал с 27,5% заради ограниченията. 

Руският външен министър Сергей Лавров, който е в Рим на форума “Средиземноморски диалог”, заяви, че Русия цени високо отношенията с Италия от години насам в стратегически и в европейски план - взаимоотношения, потвърдени между президента Владимир Путин и премиера Матео Ренци при техните срещи. 

БТА съобщава, че според дипломати страните членки не биха желали решението за санкциите да бъде оставено на лидерите на срещата на върха, защото това би изкарало на показ липсата на единство в ЕС по този въпрос. 

Ройтерс обръща внимание, че в някои европейски столици смятат за важно да се обединят усилията с Москва в борбата срещу тероризма, особено след атентатите в Париж от 13 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още