fallback

Смесена търговия на борсите в Европа след срива на петрола

Акциите на Electrolux се сринаха след новината за провалента сделка с General Electric

18:59 | 07.12.15 г.

Акциите на европейските борси отбелязаха смесена търговия в понеделник, въпреки че силният спад на цените на петрола натежа сериозно върху настроението на инвеститорите, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 не успя да задържи острия си ръст и затвори с 0,4% нагоре, като повечето сектори приключиха на положителна територия. Петролните и газовите компании обаче потънаха с 3%.

Френският индекс CAC и германският DAX финишираха с ръст от съответно 0,8% и 1,1%, но лондонският FTSE приключи с 0,3% надолу.

Цените на петрола бяха във фокуса на европейските пазари след последните новини от ОПЕК. На срещата на Организацията на страните износителки на петрол във Виена в петък 12-те члена с реален лидер Саудитска Арабия решиха да запазят политиката си без промяна.

В резултат на това цената на петрола сорт Брент се понижи до най-ниските си стойности от шест години и половина със спад от 1,49% до 41,49 долара за барел. Американският суров петрол пък поевтиня с 4% до 38,30 долара за барел.

Акциите на петролните компании потънаха заради опасенията от пренасищане на пазара. Цените на акциите на Tullow Oil и Seadrill се сринаха с по 8%, а акциите на Petrofac, Royal Dutch Shell и Subsea 7 се търгуваха със сериозно понижение.

Секторът на ресурсите също усети сериозен натиск и отбеляза спад от 1%, като миннодобивните компании натежаха най-силлно върху FTSE. Акциите на Antofagasta и BHP Billiton поевтиняха с по 2,5%, а тези на базираната в Люксембург компания за стомана Arcelormittal – с 3,5%.

Цената на акциите на Electrolux се срина с 13,6%, с което компанията се превърна в най-лошо представилата се в индекса. Спадът дойде след новината, че сделката за закупуване на бизнеса с домакински електроуреди на General Electric е пропаднала, след като американската компания е прекратила договора на стойност 3,3 млрд. долара.

Германският антитръстов орган пък одобри планираната враждебна оферта за 14 млрд. евро на компанията за недвижими имоти Vonovia към по-малката компания Deutsche Wohnen. Акциите на Vonovia поскъпнаха с 3,2%, а тези на Deutsche Wohnen скочиха с 3,9%.

Цената на акциите на Airbus се вдигна с 2,6%, след като производителят обяви, че резервираните поръчки са самолети за периода между януари и ноември на 2015 г. са над 1000. Това подкрепи и други компании в производствения сектор, като акциите на Rolls-Royce поскъпнаха с почти 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още