fallback

ЕС затяга правилата за разрешаване на оръжия

Нови закони трябва да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им

08:55 | 17.11.15 г. 28
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз възнамерява да затегне правилата си за разрешаването и употребата на оръжия, заявиха представители на ЕС по повод на извънредна среща на вътрешните министри на държавите членки, която се проведе след терористичните атентати в Париж, предава Ройтерс.

На срещата си в петък министрите ще направят опит да прокарат незабавно нови закони, които да затруднят придобиването на оръжия и да направят по-лесно проследяването им. Сред възможните мерки са маркирането на огнестрелните оръжия със серийни номера и гарантирането, че вече деактивирани оръжия за продажба с колекционерска стойност не могат да бъдат въведени в употреба отново.

Огнестрелните оръжия могат да се деактивират, за да не могат да бъдат използвани, но често вратички в националните законодателства позволят възстановяването на оръжията, които вече са извън употреба.

Натискът за такива мерки е особено силен, след като се оказа, че атентатът срещу редакцията на френското списание Charlie Hebdo е извършен с автомат "Калашников", който е бил обявен извън експлоатация, за да бъде свободно продаван на пазара.

Европейската комисия работи от 2013 г над предложение за приемане на нови правила с общи минимални стандарти в целия ЕС и възнамерява да направи ревизия на съществуващото законодателство за огнестрелните оръжия, „за да се намали правната несигурност, предизвикана от различията в националните легислатури“.

„Дейността по тази тема в момента значително се ускорява", заяви говорител на комисията на пресконференция в понеделник.

Тъй като в Европа оръжия могат да бъдат внасяни от съседни страни, министрите също така ще обсъдят начините за засилване на проверките на външните граници на Шенгенското пространство.

Шенгенските граници вече са подложени на сериозно предизвикателство заради огромния наплив на имигранти от Близкия Изток и Африка.

Освен това европейските държави планират ново споразумение за обмен на информация за пътниците в самолети в европейското пространство. Представители на държавите членки ще проведат преговори по темата днес, за да може да се преодолее блокираното до момента законодателство за позволяване на единна система с данни за пътниците.

Темата може да следите тук

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още