fallback

Bundesbank: Почти няма импулси за растеж на германската икономика

Ръстът на икономиката се очаква да се възстанови през следващата година с края на рецесиите в Бразилия и Русия

16:37 | 16.11.15 г. 7
Автор - снимка
Създател

Германската централна банка (Bundesbank) не очаква съществено засилване на икономическия растеж на Германия към края на годината. Тя обосновава това със слабото търсене на износа за германски индустриални стоки от трети страни. За следващата година Bundesbank очаква отново засилващ се икономически глобален растеж, тъй като се очаква край на рецесиите в Бразилия и Русия, предава DPA. 

„Леко пониженият темп на разширяване на германската икономика през лятото може да продължи и през последното тримесечие на 2015 г.", се казва в актуалния месечен доклад на банката за ноември. Брутният вътрешен продукт (БВП) се покачи с 0,3 на сто през третото тримесечие, след като през второто ръстът бе от 0,4 на сто.

Bundesbank очаква до края на годината да няма сериозен импулс за индустриалния сектор. „Силният спад на поръчките преди всичко от трети страни през лятото говори за това, че слабостта на индустриалния климат ще продължи и до края на годината, а експортният бизнес също няма да скочи съществено“.

Това ще се отрази и на нежеланието на компаниите да инвестират. Въпреки това като цяло доста уверените краткосрочни експортни и производствени очаквания говорят за фундаментално сериозна оценка за промишлена дейност.

„С отшумяването на силната рецесия в Русия и Бразилия от днешна гледна точка отново се очаква засилване на глобалния ръст през идната година“, калкулира Bundesbank.

Въпреки отслабването на ръста тя очаква, че използването на макроикономическите производствени мощности ще е „в горната част на разглеждания като нормален коридор".

Това говори според нея за нарастващ инфлационен натиск и съответно за инвестиции.

Повече за икономиката на Германия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още