fallback

Витор Констанцио: Лихвените проценти трябва да останат ниски по-дълго

Вицепрезидентът на ЕЦБ посочи като проблем липсата на единна фискална политика в еврозоната

15:05 | 16.11.15 г. 5

Основните лихвени проценти трябва да останат ниски за по-дълъг период от време, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка Витор Констанцио във Франкфурт, цитиран от WBPonline.

Коментарът му, че „паричната политика на ЕЦБ ще продължава да подкрепя икономиката“ сигнализира, че банката ще разшири програмата си за облекчения през декември, смята изданието. 

Според Констанцио в еврозоната липсва единна фискална политика. Той допълва, че ниската инфлация отразява забавеното възстановяване. „Няма сигнали за общо поскъпване в еврозоната, което подсказва, че целта за инфлацията ще бъде постигната по-скоро през 2017 г.“, казва той.

Миналата седмица бившият гуверньор на португалската централна банка посочи, че паричната политика на ЕЦБ трябва да остане гъвкава, тъй като има нови рискове пред възставновяването във валутния съюз.

„Решението през декември по всяка вероятност ще се основава на последните налични макроикономически данни“, каза тогава Констанцио.

Що се отнася до кървавите терористични нападения в Париж от петък, банкерът заяви, че последиците от тях със сигурност ще увеличат съществуващите предизвикателства за региона, макар че е прекалено рано да се съди какви ще са последиците за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още