fallback

Швеция въвежда мерки за граничен контрол

Проверките по границата на Швеция се планира да продължат 10 дни

10:05 | 12.11.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Швеция е поредната държава в Европейския съюз (ЕС), която въвежда мерки за граничен контрол, след като правителството обяви, че се затруднява потока от бежанци, съобщава FT.

Решението на Стокхолм идва точно в момент, в който се провежда специална среща на лидерите на ЕС и на Африка по въпросите на миграцията.

Швеция вече въведе мерки за справяне с бежанския поток, като въвлече и армията и потърси помощ от ЕС.

Въпреки че страната е далеч от южната граница на ЕС, тя е сред най-предпочитаните от имигрантите. Ако Стокхолм ограничи приема на бежанци, това ще има много широк отзвук навсякъде в съюза.

По-рано тази седмица представител на шведската имиграционна служба коментира, че страната вече не разполага със свободни места в центровете за настаняване на имигранти.

По-рано тази година мерки за граничен контрол въведоха Германия и Австрия. Унгария издигна ограда по границата си със Сърбия, а преди дни подобно съоръжение направи и Словения по границата си с Хърватия.

Проверките по границата на Швеция се планира да продължат 10 дни, допълва Wall Street Journal.

Основните опасения на европейските правителства са, че ако Германия и Швеция решат допълнително да затегнат граничния контрол и да намалят броя на приетите хора, десетки хиляди ще бъдат блокирани в Гърция и на Балканите като цяло, което може да доведе до хуманитарна катастрофа.

Междувременно стана ясно, че Германия планира да изпрати повече сирийски бежанци в други държави от ЕС, съобщава онлайн изданието euractiv.com. Берлин спря да връща сирийски бежанци към други държави на 25 август, припомня изданието.

Федералната агенция за миграцията и бежанците ще проучва всеки един случай поотделно и ще решава дали хората да остават в Германия, където да подадат молба за убежище. Имигрантите няма да бъдат връщани обратно на границата на ЕС, т.е. в Гърция и Италия например.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 09.09.22 г.
fallback