fallback

Местата за настаняване на мигранти в Германия са с 370 000 по-малко

Според EY до края на годината 150 000 души ще живеят в училища или казарми

18:52 | 09.11.15 г. 15

В Германия няма да достигнат 370 000 места за настаняване на мигранти в края на тази година, прогнозира консултантската фирма EY (Ernst&Young) въз основа на анкета сред 300 общини в страната, на които е възложено да приемат мигранти, предава БТА, цитирайки Франс прес.

Базирайки се на предоставените от общините данни за налични места за мигранти и приемайки хипотезата, че тази година в Германия ще пристигнат 870 000 мигранти, EY е изчислила, че в края на тази година няма да достигат 370 000 места въпреки реквизицията на казарми, спортни зали и училища и инсталирането на множество контейнерни жилища.

До края на годината 150 000 души ще живеят в училища или казарми и 106 000 в градчета от контейнерни жилища, смята консултантската фирма.

Германия е най-предпочитаната дестинация за мигрантите, които идват от Сирия, Афганистан и някои африкански страни. По официални данни страната очаква тази година 800 000 мигранти, но тази прогноза може да се окаже под реалния брой, тъй като към края на октомври в Германия вече са пристигнали близо 760 000 мигранти, отбелязва АФП.

Общините могат да сключват безлихвени заеми от държавната банка за развитие KfW за инвестиране в строеж на нови жилища или ремонтиране на съществуващи за прием на мигранти. Миналия месец банката обяви, че отделените за тази цел в началото на септември 300 милиона евро са били изразходвани за броени дни, а допълнително отпуснатите 200 милиона евро също са изчерпани.

Финансирането на програмата бе увеличено на един милиард евро.

Бежанци, които вече са пристигнали в Германия, може да нямат автоматично възможността да доведат и семействата си заради огромния брой хора, които се опитват да влязат в Германия, заяви говорителят на правителството Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

Зайберт каза, че събиранията на семейства стават почти невъзможни, защото германски власти вече работят на предела на възможностите си за регистриране и настаняване на хората, които вече са влезли в Германия.

В същото време той отбеляза, че това негово изявление не трябва да се приема като знак за преразглеждане на германското законодателство.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още