fallback

Airbus: Германия трябва да отвори пазара на труда за бежанци

Трябва да имаме смелостта да дерегулираме пазара на труда подобно на САЩ, смята шефът на самолетостроителя Том Ендерс

08:42 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Том Ендерс. Снимка: Ройтерс

Германия трябва да разхлаби правилата на своя пазар на труда и да създаде повече нископлатени работни места, за да помогне на бежанците да си намерят работа и да се интегрират по-добре в обществото. Това поне твърди ръководителят на европейския самолетостроител Airbus Том Ендерс в цитирано от DPA интервю за Süddeutsche Zeitung.

Припомняме, че Германия очаква поне 800 000 мигранти да пристигнат в страната през тази година - близо 1 процент от населението ѝ. Много от тях бягат от конфликтите в Сирия и в други страни.

Редица политици и икономисти предупредиха, че този приток ще засили безработицата в най-голямата европейска икономика.

„Трябва да имаме смелостта да дерегулираме (пазара на труда)“ подобно на Съединените щати", заявява Ендерс в статия за вестника, давайки за пример успешната интеграция на мигранти, на които е било позволено да работят скоро след пристигането си.

Според него Германия трябва да направи изключение за минималната заплата и да предложи по-голяма гъвкавост с краткосрочни трудови договори. 

„По-добре да влезеш на пазара на труда с минимална заетост или на нископлатена работа, отколкото изобщо да не влезеш и да бъдеш обречен да получаваш социални помощи, да не правиш нищо и да си отчужден", заявява още Ендерс.

Стотици хиляди кандидати за убежище, които пристигнаха в Германия таза година ще повлияят значително на статистиките за безработица в страната, предаде DPA. цитирайки германската министърка на труда Андреа Налес. Ще съумеем да се справим с това, но няма да стане за една вечер, казва тя.  За добре квалифицираните бежанци ситуацията ще е образно казано бягане на средно разстояние, докато за останалите ще бъде подобно на маратон, казва министърката, визирайки трудностите пред които ще се сблъскат неквалифицираните или нискоквалифицираните бежанци. Тя посочва, че ще отнеме дълго време, докато бежанците, дошли в Германия, придобият достатъчно добри познания по немски език, за да влязат в пазара на труда. Министърката обаче смята, че ще има увеличаване на работните места за германци в областта на подпомагането на мигрантите.

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още