fallback

Безработицата в Германия ще се повлияе значително от притока на бежанци

Според германския миснитър на труда страната ще успее да се справи с проблема, но ще е нужно повече време

16:55 | 24.10.15 г. 4

Стотиците хиляди мигранти, които пристигат тази година в Германия и търсят убежище, ще повлияят значително на статистиките за безработицата в страната, пише вестник Passauer neue presse, позовавайки се на германския министър на труда Андреа Налес.

Според нея страната ще успее да се справи с това, но не в кратки срокове. За добре квалифицираните бежанци ситуацията ще е образно казано “бягане на средно разстояние”, а за останалите ще е подобна на маратон, коментира още тя, визирайки трудностите, с които ще се сблъскат нискоквалифицираните и висококвалифицираните бежанци.

По думите на Налес ще е необходимо време, докато бежанците, дошли в Германия, придобият достатъчно добри познания за езика, за да влязат в пазара на труда. Същевременно в страната има увеличаване на работните места за германци в областта на подпомагането на мигрантите, коментира министърът.

Налес твърди, че ще има хиляди нови работни места в сектора за оказване на помощ на бежанците - за изграждане на апартаменти, доставки на храна, охранителна дейности, грижи за мигрантите и други.

От своя страна президентът на Института за икономически изследвания на Германия Марсел Фратцшер съобщи, че е предложил среща на върха по въпроса за бежанците, която ще накара на една маса за преговори да седнат политиците и представители на промишлеността в Германия.

Той твърди, че държавата може да помогне материално на бежанците и да им осигури курсове за изучаване на немски език, но после бизнесът ще играе централна роля.

Германският синдикат на работниците в хранителната и кетъринговата промишленост посочва, че в момента има много свободни места за млади бежанци, които са овладели бързо немския език. В сладкарската индустрия и в супермаркетите пък се предлагат стажове.

Германският министър на здравеопазването Херман Грьое заяви, че иска в страната да се ползват услугите на бежанци с медицинска подготовка, които да работят с други кандидати за убежище. Те ще могат да помагат на германски лекари, които работят в центровете за бежанци.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още