fallback

Ударите срещу Сирия повишиха рейтинга на Путин до рекордните 90%

Одобрението на руснаците на президента расте непрекъснато от пролетта на 2014 г.

12:41 | 22.10.15 г. 10

90% от руснаците одобряват действията на своя президент Владимир Путин, показват последите проучвания на Руския център за проучване на общественото мнение, цитирани от агенция ТАСС.

Одобрението на Путин е рекордно високо и се обяснява с одобрението на руснаците на провежданата операция в Сирия и ударите на руската авиация върху позиции на терористи, обясняват експертите. Рейтингът на Владимир Путин расте на нива от над 80% още от 2014 година. Тогава влияние върху него имаха действията на руското правителство за анексирането на Крим.

Така руският президент е един от най-популярните политически лидери в световен мащаб. Външният министър на Русия Сергей Лавров вече обясни, че причината за това е водената от страната независима политика.

„Русия е целият ми живот. Не мога да си се представя извън Русия и за секунда и се чувствам свързан с руската земя и руския народ“, коментира емоционално през есента на 2014 година Владимир Путин, след като стана ясно, че одобрението на съгражданите му към него расте постоянно.

ТАСС припомня, че Владимир Путин дойде на власт през март 2000 година. Тогава той спечели предсрочните президентски избори (след оттеглянето на Борис Елцин, който официално го посочи за свой заместник – бел. ред) с почти 53% от гласовете на руските избиратели.

След два мандата на президентския пост той стана премиер на Русия, спазвайки текстовете в руското законодателство, забраняващо заемането на президентското кресло за повече от два мандата.

През 2012 година обаче беше направен нов прочит на текстовете, според който ограничението важи само за последователни мандати и Путин отново беше избран за президент на Русия, този път с 63,6% от гласовете на руснаците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още